gent mercat

Foto: Ajuntament

L’escola és l’espai més adequat per a l’educació dels infants, però no és pas l’únic. Els mercats també són un bon lloc on aprendre sobre alimentació. Amb aquest objectiu, ara que el curs escolar ja ha començat, l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona obre les inscripcions a un conjunt d’iniciatives educatives que han de complementar el treball que ja es fa als centres d’ensenyament.

D’una banda, Mengem sa, mengem de mercat, una activitat educativa en què, mitjançant les visites als mercats de la ciutat, es transmet a l’alumnat el valor de comprar sa, fresc i de qualitat. I, alhora, els estudiants, tant d’Infantil com de Primària i d’ESO, descobreixen una forma de comerç propera i sostenible, la pròpia de la cultura mediterrània a la qual pertanyen. L’activitat facilita als infants una experiència directa i els anima a compartir-la amb els altres mitjançant fotografies o vídeos que poden exposar-se tant al seu centre d’ensenyament com a la pàgina web www.menjodemercat.cat.

Per participar en el programa cal accedir a la mateixa pàgina web, a l’apartat d’inscripcions. Podreu triar un mercat i una data per a la visita. Un cop omplert el formulari, rebreu una confirmació.

Consum responsable

L’Institut Municipal també promou modalitats d’aprenentatge i servei pensades per a estudiants que ja tenen inquietuds sobre el seu futur: l’alumnat de 2n cicle d’ESO i primer de Batxillerat. El Mercat per la Porta Gran gira al voltant de l’acompanyament de les persones grans als mercats. I la iniciativa Menja’t el món planteja els mercats com un espai d’inclusió social on les persones nouvingudes tenen un paper clau. Consisteix en l’acompanyament d’aquestes persones al mercat i la difusió de l’alimentació saludable, el reaprofitament alimentari i la cuina de tot el món.

Finalment, el programa Un mercat sostenible vol acostar els infants de Primària als mercats perquè reflexionin sobre conceptes com la sostenibilitat o el consum responsable. Per motivar-los, se’ls proposa dissenyar i crear un producte final que presentaran a uns clients hipotètics, un grup d’alumnes d’Infantil. D’aquesta manera, uns i altres comparteixen els aprenentatges. Les inscripcions es poden fer a la mateixa pàgina web.