Les persianes abaixades són la imatge habitual d’aquests dies. Foto: Línia Ciutat Vella

La preocupació entre el petit comerç provocada per la crisi del coronavirus és molt gran. Ja fa molts dies que la gran majoria de negocis dels barris tenen la persiana abaixada, amb tot el que això comporta.

Als barris de Ciutat Vella la situació no és diferent. Qui fa uns dies es va pronunciar per mostrar la seva preocupació per la situació actual va ser l’Eix Raval, que en un comunicat va assegurar que les decisions que està prenent el govern espanyol “estan molt allunyades de la realitat que pateixen el petit comerç i els autònoms”.

Des d’aquesta entitat consideren que els expedients de regulació d’ocupació només són “una solució parcial” perquè “la càrrega del primer pagament de les cotitzacions dels treballadors hi serà igual”. “Veiem amb preocupació que no han pensat en els primers pagaments que hauran de fer els comerciants, que després de molts dies de confinament i dels negocis paralitzats els afronten amb les caixes buides”, afegeixen des de l’Eix Raval. Per tot plegat l’entitat fa cinc peticions: la suspensió del pagament de les quotes d’autònom durant els mesos de confinament; la suspensió del pagament de l’IRPF i l’IVA de l’abril al juliol; la suspensió dels lloguers en el cas que el propietari tingui tres o més locals en propietat o el pagament a través de la fiança en el cas que el propietari tingui un o dos locals; la suspensió del pagament dels subministraments i una renda garantida per a tots els autònoms durant el confinament i els dos mesos posteriors.

700 MILIONS DE LIQUIDITAT
Seguint amb les mesures d’ajuda, el 22 de març els sectors del comerç, el turisme i la restauració van assegurar que si s’apliquen les suspensions d’impostos que s’estan demanant es permetria generar al conjunt de Catalunya més de 700 milions d’euros mensuals de liquiditat immediata.

Cal recordar que a mitjans de mes el petit comerç es va mostrar decebut amb les primeres mesures que les administracions van anunciar, especialment amb les de l’Ajuntament. La Fundació Barcelona Comerç, Barcelona Oberta, el Gremi de Restauració, PIMEComerç i el Consell de Gremis van acusar el govern municipal de “manca d’ambició davant d’una crisi sense precedents”.

Unes hores abans d’aquest comunicat, l’Ajuntament havia anunciat l’obertura d’una oficina tributària per fer un seguiment individual de la situació de tots els comerços afectats. També va anunciar que no es cobrarà la recollida de residus, el retorn de les taxes de les terrasses per cada dia que bars i restaurants estiguin tancats i un decret municipal per garantir la liquiditat de les empreses proveïdores del consistori.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram