El passeig Joan de Borbó, aquest dimarts. Foto: Línia Ciutat Vella

El serial de l’estiu, el top manta, fa un pas més enllà i sembla entrar en una dinàmica diferent pel que fa al posicionament del consistori al respecte. I és que en les darreres declaracions de membres de l’equip de govern s’ha posat èmfasi en incrementar la pressió policial sobre la venda ambulant il·legal, tot i que sempre deixant clar que la problemàtica “no té una solució màgica” i incidint en combatre-la des del seu origen.

Abans-d’ahir, després de la reunió entre ajuntaments afectats pel top manta –Sitges, Roses, Salou i Barcelona–, Delegació del govern espanyol i Generalitat, l’alcaldessa, Ada Colau, va tornar a refermar el seu compromís per fer accions “conjuntes” per solucionar el fenomen. En aquesta línia, va destacar que per primera vegada totes les administracions i cossos de seguretat s’hagin assegut per treballar de forma “realista, pragmàtica i conjunta” per evitar la venda ambulant no autoritzada.

En finalitzar la reunió, Colau va anunciar, en relació al mercat manter instal·lat a la Barceloneta, que estan ultimant un dispositiu policial “immediat” perquè els manters “deixin d’instal·lar-s’hi” i evitar així “zones d’impunitat”. El mateix va apuntar el conseller d’Interior, Jordi Jané, que va afegir que es vol incidir en l’origen de les mercaderies que es venen de manera il·legal.

També en la línia de la cooperació entre administracions hi ha la decisió presa a la reunió d’establir patrulles mixtes regulars al port entre Guàrdia Urbana i Mossos. Aquestes mesures s’afegeixen a les que va presentar el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, fa un parell de setmanes per lluitar contra el top manta i que posen èmfasi en buscar una solució social als manters, més multes als compradors i incrementar l’acció policial.

BOTIGUERS I VEÏNS, INQUIETS
Aquest operatiu “imminent” vindria a respondre les demandes dels veïns i comerciants de la Barceloneta, que van signar un manifest –conjuntament amb altres associacions de botiguers i entitats diverses de la ciutat– fa dues setmanes, on es denuncia “passivitat” de l’Ajuntament enfront del top manta. També reivindica poder gaudir de forma “lliure i civilitzada” de l’espai públic i insta l’Ajuntament i les altres administracions competents a “fer una acció immediata” per solucionar el problema. En cas de no obtenir la resposta volguda, els signants del manifest amenacen amb la posada en marxa de manifestacions al carrer com a protesta.

UN VÍDEO CONTUNDENT
Des de l’oposició, el grup de Convergència va difondre ahir a les xarxes socials un vídeo contundent on acusaven Colau de “complicitat” amb el top manta. A més, els convergents van intentar reprovar el govern de Colau “per la seva mala gestió” i “inacció” davant del fenomen de la venda ambulant il·legal, però la iniciativa no va tirar endavant per l’abstenció d’ERC.

Sigui com sigui, la solució del top manta implica trobar una sortida als manters, un col·lectiu “en situació de vulnerabilitat”, tal com va recordar abans-d’ahir el Síndic de Greuges, Rafael Ribó.

El col·lectiu al·ludit, mitjançant el Sindicat Popular de Venedors Ambulants, ha expressat la seva perplexitat davant dels últims anuncis municipals, afirmant que l’actual govern de la ciutat “sembla que formi part de la classe política que tant va repudiar i que adopti els seus codis”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram