Pont Calatrava

Foto: Ajuntament

No hi ha dubte que el valencià Santiago Calatrava és actualment un arquitecte de renom internacional, amb obres repartides arreu del món. Però cal recordar que una de les primeres construccions que va donar-li aquesta fama mundial va ser el pont que va aixecar entre els carrers de Bac de Roda i de Felip II, que uneix els districtes de Sant Andreu i Sant Martí. El va construir entre els anys 1985 i 1987 i li va permetre guanyar el premi FAD d’arquitectura del 1987, un reconeixement molt important.

Es tracta d’una obra d’enginyeria escultòrica construïda sobre les vies del tren que separaven els dos districtes. El pont està format per dos arcs bessons d’acer blanc i quatre cables de suport. Això, juntament amb els punts de llum que s’integren a la barana i a la calçada del pont, van convertir aquesta obra d’enginyeria en un tresor escultòric. De fet, avui dia, l’anomenat pont de Calatrava és una icona representativa de la nova arquitectura que es va començar a desplegar a Barcelona quan va ser escollida com a seu dels Jocs Olímpics del 1992. És, per tant, un símbol d’aquell punt d’inflexió que va marcar per sempre la història de la ciutat.

El pont de Calatrava es pot travessar tant caminant com conduint, i fer-ho és una oportunitat per descobrir els detalls d’aquesta obra conceptual, que representa la tensió entre forces oposades. Però no només se’n pot gaudir travessant-lo: veure el pont i la seva lluminositat des de qualsevol punt és una experiència agradable per a la vista. Una obra que, sens dubte, ha deixat empremta.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram