Colònia Carné

Foto: Ajuntament

Cases baixes de maó situades a petits passatges que van a parar al mur d’una antiga fàbrica, rere el qual hi ha una imponent xemeneia. Així és la Colònia Carné, el patrimoni arquitectònic que explica l’important passat fabril de les Corts.

Concretament, es tracta d’un conjunt d’habitatges construïts al primer terç del segle XX, que s’estenen en quatre passatges petits i tranquils, que surten de la vorera de l’avinguda de Sant Ramon Nonat que dona al costat Besòs i moren al carrer del Danubi, al mur perimetral del que un dia va ser la fàbrica Carné. Les cases d’aquesta petita colònia industrial ocupen uns solars estrets i allargats i són obra de Modest Feu. Aquest íntim amic d’Antoni Gaudí –va ser col·laborador seu en el disseny de mosaics modernistes– és també l’artífex de les casetes del passatge de Xile, situat a la façana Llobregat de la mateixa avinguda de Sant Ramon Nonat.

De fet, hi ha moltes semblances entre els habitatges de la Colònia Carné (construïts entre els anys 1928 i 1932) i els del passatge de Xile (edificats entre 1931 i 1934). Per exemple, en ambdós casos, les façanes estan coronades per l’any de construcció o pel nom escollit pel propietari.

Centrant-nos només en la colònia industrial de les Corts, algunes de les cases tenen els mateixos elements decoratius que la fàbrica Carné. Els esgrafiats distintius d’aquesta fàbrica es poden observar al seu mur, al carrer del Danubi. Just al darrere hi ha la xemeneia que, avui dia, fa que els veïns del barri de la Maternitat i Sant Ramon recordin l’activitat industrial que hi va tenir lloc no fa tants anys. És per això que passejar per aquesta zona pot suposar també una lliçó d’història.

Un districte industrial

El passat industrial de les Corts es veu reflectit a més punts del districte, entre els quals destaquen les Cristalleries Planell i la fàbrica de cintes de seda Benet i Campabadal. En els últims anys, aquests edificis s’han adequat i han recuperat el pols i el contacte amb els veïns. Així, les Cristalleries Planell són un equipament municipal que acull diferents serveis, i a la fàbrica Benet i Campabadal hi ha la Biblioteca Montserrat Abelló i l’Ateneu de Fabricació de les Corts.

Tot plegat ajuda a mantenir viu i present entre el veïnat un passat sense el qual no es pot entendre el districte actual.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram