La pandèmia del coronavirus afecta també la salut mental. Foto: Pexels

“La majoria de consultes que rep l’atenció primària tenen a veure amb l’angoixa, l’estrès… i no es tracten des de la psicologia, sinó des de la farmacologia”. Ho diu la psicòloga Lola González, que lamenta que la salut mental hagi estat sempre “oblidada”, també durant una crisi sanitària que ha tingut greus efectes emocionals, com l’anomenada “fatiga pandèmica” que ja afecta un 60% de la població segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

Conscient d’això, l’Ajuntament ha fet un pas més per donar a la salut emocional la importància que es mereix. Amb la col·laboració del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC), i en el marc del pla de xoc en salut mental que va engegar el mes de maig, el consistori ha activat aquest novembre tres grups d’acompanyament al dol i cinc grups de suport emocional per fer front a l’impacte de la segona onada de la pandèmia.

“A la por i la incertesa de la primera onada ara cal sumar-hi sentiments com l’angoixa, el malestar o la ràbia”, va explicar la regidora de Salut, Envelliment i Cures, Gemma Tarafa, en la roda de premsa per presentar les noves mesures. D’altra banda, va recordar que durant la primavera hi va haver “un excés de mortalitat a la ciutat de més de 3.500 persones” i que, per tant, “molta gent no va poder ni ha pogut viure el dol com hauria desitjat”.

González, que té experiència gestionant grups d’acompanyament al dol, afirma que són “molt necessaris” per evitar la solitud i l’aïllament que es pot patir després de perdre un ésser estimat. “Si no tenim algú que ens escolti, el sentiment se’ns acaba quedant a dins: necessitem posar-hi paraules i veure que hi ha gent que empatitza”, afegeix.

“SOLUCIONS PRÀCTIQUES”
En el cas dels grups de suport emocional, en canvi, es mostra una mica més crítica. “Ara mateix hi ha incertesa en els aspectes més bàsics –per exemple, hi ha qui encara no ha cobrat l’ERTO– i, quan la gent no té les necessitats cobertes, calen més solucions pràctiques que no pas grups de suport”, admet. “No poder pagar el lloguer i haver de fer front a un desnonament no ho resols amb un grup de suport”, conclou.

El servei d’atenció a joves arribarà a tots els districtes

Més de la meitat dels barcelonins d’entre 15 i 34 anys asseguren que la pandèmia i el confinament els ha afectat psicològicament, segons l’Enquesta a la Joventut de Barcelona 2020. El 60% dels enquestats creu que la crisi del coronavirus els afectarà de manera negativa o molt negativa en el futur.

En aquest context, l’Ajuntament ha decidit estendre el servei Konsulta’m d’atenció psicològica a joves i adolescents a tots els districtes abans que acabi l’any, amb la creació de dos nous punts d’atenció a Gràcia i l’Eixample. Aquests espais tenen l’objectiu de “detectar i atendre de forma preventiva el patiment psicològic i els problemes de salut mental” entre els joves.

Per entendre la seva situació, la psicòloga Lola González recorda que es troben “en un cicle vital en què la socialització és la clau” i qüestiona les mesures que s’han pres en aquest sentit: “Només hi ha hagut prohibició i no els han proposat alternatives. Això s’hauria de treballar perquè els joves tenen molta capacitat de resiliència”, apunta.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram