Usuaris Gimnàs Sant Pau

Usuaris fent cua al Gimnàs Social Sant Pau. Foto: Línia Eixample

La tensió entre la direcció del Gimnàs Social Sant Pau i les tres extreballadores afiliades a la CGT, que han estat acomiadades en els últims mesos, sembla cada cop més lluny de calmar-se. El 8 de març, la cooperativa que gestiona el gimnàs va denunciar “un incendi provocat” a la porta de l’equipament durant la nit anterior i va assegurar que aquest “atac” se sumava a “una llarga llista d’agressions, robatoris, insults, coaccions i vexacions”.

La directora de la cooperativa, Lara Cáceres, reconeix que no poden saber del cert qui va provocar el foc i assegura que el cas està “en mans dels Mossos d’Esquadra”. Tot i això, el dia 11, el gimnàs va publicar un comunicat en què, sense acusar-les explícitament, vinculava les extreballadores amb els atacs denunciats. “Ens sembla molt bé que condemnin l’incendi, nosaltres també el condemnem i no entenem per què ens tornen a acusar”, diu l’exempleada que havia estat escollida com a representant sindical de la CGT al centre i que va ser acomiadada el mes de novembre, després que una altra treballadora la denunciés als Mossos per amenaces. Ara la jutgessa l’ha absolt, si bé la sentència, a la qual ha tingut accés Línia Eixample, confirma que la denunciada va anar a l’edifici on viu la denunciant per insistir a parlar amb ella.

Mentre esperen que s’esclareixi qui va provocar l’incendi i mentre mantenen un intercanvi infinit d’acusacions greus, el projecte del Gimnàs Social Sant Pau, pel qual s’havia lluitat tant, no aixeca el cap.

Intentar sobreviure

Semblava que la supervivència del projecte havia quedat garantida el juny passat, amb l’adquisició per part de l’Ajuntament del solar on hi ha l’edifici. El consistori, el gimnàs, la propietat de l’edifici i la Fundació Hàbitat3 van arribar aleshores a un acord històric a quatre bandes. Aquest pacte establia que l’Ajuntament li compraria el solar al propietari, a qui li cediria el dret de superfície per un termini de 55 anys amb l’objectiu que s’hi construïssin 36 pisos de lloguer social gestionats per Hàbitat3. Això, que continua en peu, portarà temps (uns dos anys) i l’actual directora del gimnàs recorda que perquè es faci realitat han d’aconseguir “arribar-hi vius”; és a dir, que el Sant Pau no desaparegui esperant el projecte definitiu.

La direcció del gimnàs va denunciar un “incendi provocat” el passat 8 de març

Cáceres ja fa mesos que alerta de la delicada situació econòmica en què es troba el gimnàs. A principis d’aquest 2022, de fet, va explicar que els ingressos de l’equipament s’havien reduït en un 75% en perdre el contracte amb l’Ajuntament i passar a comptar només amb una subvenció que es cobra quan acaba l’any. Ara assegura que estan pendents de saber si el consistori els concedirà altres subvencions que han demanat. Sigui com sigui, considera imprescindible recuperar l’activitat esportiva, l’essència del Sant Pau, més enllà del servei de dutxes que sí que continua actiu. “Som un gimnàs social, treballem mitjançant l’esport”, insisteix Cáceres.

La directora de la cooperativa que gestiona el gimnàs lamenta que la polèmica amb les extreballadores estigui entorpint la feina per assegurar el futur del centre. A més, recorda que també depenen de les donacions de roba que els fa arribar la gent i tem que les acusacions creuades els afectin en aquest sentit.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram