Vacuna covid

Les vacunes no alteren el nostre ADN. Foto: ACN

Les fake news i els bulos de tota la vida són el pa de cada dia. La sobreinformació porta moltes persones a no saber distingir entre el que és veritat i el que no, entre el que són opinions o fets provats i entre les fonts veraces i les que no ho són. Per sort, també es fa feina a la inversa i es destapen desinformacions que es fan passar com a veritats absolutes i que poden tenir greus conseqüències en la societat, sobretot quan afecten la salut, com hem vist de manera exagerada durant la pandèmia del coronavirus.

Les vacunes contra la covid han estat la diana perfecta perquè, lògicament, han generat dubtes i inseguretat per la rapidesa amb què s’han aprovat. Avui desmentim tres informacions que han circulat amb força arreu del món i són totalment falses, per si algú encara en dubtava.

Les vacunes contenen metalls pesants: fals

Arran de la vacunació, van proliferar vídeos de persones mostrant com el braç on se’ls havia injectat la dosi actuava com un imant. Però la realitat és que un imant s’enganxa simplement per la suor o la grassa de la pell, independentment de si la persona està vacunada o no. En aquest sentit, els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties dels Estats Units (CDC) expliquen que les vacunes contra la Covid no contenen metalls com el ferro, el níquel, el liti, ni articles de microelectrònica, com també s’especulava. A més, recorden que, tot i no ser el cas, si les vacunes continguessin materials magnètics,  la quantitat mínima de les dosis tampoc seria suficient per atreure imants al braç on s’ha rebut la injecció.

Amb les vacunes ens implanten microxips: fals

Aquesta ha estat la mentida per excel·lència al voltant de les vacunes de la covid. Les teories conspiranoiques han estat contínues i han recorregut el món sencer. Per a alguns, la vacunació és un pla de Bill Gates per implantar-nos a tots microxips a través del vaccí, teoria que ha generat fins i tot bromes a Microsoft.  L’Organització Mundial de la Salut i els fabricants dels fàrmacs han publicat els components de la vacuna perquè puguin consultar-se.

Les vacunes alteren el nostre ADN: fals

S’ha especulat que les vacunes de Pfizer, Moderna i AstraZeneca modifiquen l’ADN dels qui la reben. Els anteriorment citats CDC dels Estats Units han explicat que les vacunes desenvolupades per Pfizer i Moderna, basades en la tecnologia ARN missatger, instrueixen les nostres cèl·lules sobre com produir una proteïna que generi una resposta del nostre sistema immunitari contra el virus, però l’ARN no penetra mai al nucli de les cèl·lules i, per tant, no pot interactuar ni afectar el nostre ADN de cap manera.

Pel que fa a la vacuna d’AstraZeneca, és un virus del refredat del ximpanzé, innocu per a les persones, al qual s’ha afegit l’ADN de la proteïna S del SARS-CoV-2. En aquest cas, quan una persona rep la vacuna, aquest ADN sí que entra en el nucli de les seves cèl·lules, però en cap moment s’integra amb l’ADN humà i, per tant, no modifica tampoc el nostre codi genètic, expliquen des del Consell Superior d’Investigacions Científiques.