Una farmacèutica mostra un test d'antígens de Covid

Els pròxims dies podria ser difícil trobar el producte, a l’espera que el mercat es vagi regulant. Foto: ACN

Ja és oficial. Les farmàcies ja venen test d’antígens i en preveuen una demanda “alta” a partir d’aquest mateix dijous, dia en què entra en vigor la regulació de la venda d’aquests productes d’autodiagnòstic de la Covid-19 sense recepta mèdica. “La gent té molta necessitat d’estar cribrada”, afirma la vicetresorera del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB), Marta Gento, a l’ACN.

Gento adverteix que els pròxims dies podrien ser “una mica dificultosos” per trobar tests a les farmàcies, ja que, com va passar amb les mascaretes, el mercat s’ha d’anar regulant.

El Consell de Ministres va aprovar aquest dimarts el reial decret, llargament reclamat pels farmacèutics i diversos sectors socials i econòmics, i aquest dimecres surt publicat al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), però l’entrada en vigor és aquest dijous.

Així doncs, finalment es venen test d’antígens a les farmàcies sense recepta, en la línia del que ja s’ha fet en molts altres països europeus en els mesos passats. Però, a quin preu?

Quin preu tindran?

El govern espanyol no regula el preu dels tests. Per tant, és lliure i el fixen les mateixes farmàcies en funció del que en paguen als laboratoris. El preu pot oscil·lar entre els 6 i 10 euros, tot i que la representant del COFB apunta directament que un test ronda els 10 euros, afegint a més que la fiabilitat és alta. Alhora, recorda que un resultat negatiu no eximeix de complir les mesures o fer l’aïllament en cas de ser contacte.

Què faig si surt positiu?

La portaveu i ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, recorda que els que donin positiu en aquests tests hauran d’acudir igualment al sistema públic. Amb tot, segons la ministra de Sanitat, Carolina Darias, la mesura afavorirà la detecció de casos en un moment en què l’allau de contagis amenaça l’atenció primària.

Lluita contra la variant Delta

La venda de test a les farmàcies arriba en un moment en què l’Estat registra 600 casos de Covid per cada 100.000 habitants, amb la variant Delta, procedent de l’Índia, com a principal amenaça. L’executiu ha aprovat la mesura el mateix dia que el nombre de persones vacunades amb pauta completa arribava als 27 milions de persones, un 50% de la població de l’Estat, que segons l’executiu demostra la viabilitat d’arribar al 70% de la població vacunada a finals d’agost. 

Canvis en la llista: els 165 municipis afectats pel toc de queda