Aeroport del Prat

El certificat, que té una validesa d’un any, funciona tant en paper com en digital. Foto: ACN

Catalunya continua lluitant contra el coronavirus amb un pla de vacunació que avança sense fre. Tot i que la vacuna va generar en un primer moment certa por i recel entre els ciutadans i ciutadanes per la rapidesa amb què s’anaven aprovant els diferents fàrmacs, cada vegada són més els immunitzats que ja tenen la pauta de vacunació completa i poden descarregar-se el conegut com a passaport Covid.

Tothom desitjava un estiu el més normal possible, sobretot per poder gaudir de les vacances i viatjar. I justament en aquest sentit es feia un gran pas endavant el passat 1 de juliol, quan entrava en vigor el Certificat Digital Covid. El document, totalment gratuït, acredita que s’han rebut les dosis necessàries de la vacuna i permet la lliure mobilitat dins la Unió Europea. A més, és molt fàcil de descarregar.

COM ES DESCARREGA?
Descarregar el Certificat Digital Covid no té cap secret ni requereix res més que el teu telèfon mòbil i estar donat d’alta a ‘La Meva Salut’. S’hi pot accedir a través del web o descarregant-se l’aplicació. Necessitarem, primer de tot, registrar-nos. Ho podem fer amb certificat digital, si en disposem, o demanant una contrasenya a través d’aquest formulari o en qualsevol Centre d’Atenció Primària (CAP). Un cop registrats, accedim a l’aplicatiu i seguim aquests passos per descarregar el certificat de vacunació:

  1. Anem a l’apartat ‘Informes i Resultats’.
  2. Fem clic al requadre ‘Certificat Covid-10 digital UE’.
  3. Apareixen llavors tres certificats disponibles: el de vacunació, el de malaltia superada i el de prova diagnòstica negativa. Fem clic al de vacunació.

El document es descarregarà i el podrem tenir guardat directament al nostre telèfon mòbil. En cas que no apareguem com a vacunats i en canvi hem rebut la pauta completa, ho hem de comunicar trucant al 061.

EL NECESSITO EN PAPER?
El certificat, que té una validesa d’un any, funciona tant en paper com en digital. Conté un codi QR que escanejaran a l’aeroport per comprovar-ne la validesa. Però es pot presentar des del mateix telèfon mòbil, si es vol. El codi QR conté, a més de la signatura digital, el nom, la data de naixement, el número d’identitat, la data d’expedició, un identificador únic i informació de la vacuna que s’ha rebut.

TOTES LES VACUNES VALEN?
Qualsevol vacuna administrada a Catalunya és vàlida per obtenir el Certificat Digital Covid, ja que els fàrmacs que accepta el certificat són els autoritzats per l’Agència Europea de Medicaments (EMA), justament els únics que s’han administrat: Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca i Janssen. Pel que fa al fàrmac rus Sputnik V i a la vacuna xinesa Sinofarm, cada estat membre haurà de decidir si accepta l’entrada de ciutadans que hagin rebut aquests vaccins sense cap altra prova diagnòstica o sense realitzar quarantena, a banda de presentar el certificat de vacunació.

A QUINS PAÏSOS PUC VIATJAR?
L’altra gran pregunta és a quins països podem viatjar exactament amb aquest passaport Covid, sense que se’ns requereixin altres mesures com un resultat negatiu d’una PCR o realitzar quarantena un cop arribats al destí. El Certificat Digital Covid ha estat impulsat per la Unió Europea i, per tant, funciona en els 27 estats membre: Alemanya, Àustria, Bèlgica, Bulgària, Croàcia, Dinamarca, Eslovàquia, Eslovènia, Espanya, Estònia, Finlàndia, França, Grècia, Hongria, Irlanda, Itàlia, Letònia, Lituània, Luxemburg, Malta, Països Baixos, Polònia, Portugal, Romania, Suècia, República Txeca i Xipre.

Però donades les facilitats que presenta el certificat, la cosa podria no quedar aquí. De fet, Islàndia ja accepta viatgers vacunats i la Unió Europa negocia també amb Liechtenstein, Noruega i Suïssa perquè s’adhereixin a la iniciativa. El certificat podria acceptar-se molt aviat en altres països, fins i tot fora d’Europa. La UE negocia amb Andorra, Austràlia, Canadà, els Estats Units, Malàisia, Marroc, Moldàvia, Mònaco, Nova Zelanda, el Regne Unit, Singapur, Suïssa i Ucraïna perquè acceptin ciutadans i ciutadanes amb el certificat.

I per altra banda, la mateixa Unió Europea ha rebut la sol·licitud per acceptar el passaport Covid de ciutadans i ciutadanes que provinguin d’Albània, Bòsnia i Hercegovina, Corea del Sud, Israel, Japó, Kosovo, Montenegro, Macedònia del Nord, San Marino, Sèrbia, Taiwan i Turquia.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram