Taula sopar Nadal

Una altra recomanació de Sanitat insta a “extremar les precaucions” en cas de viatjar a zones on circuli la variant òmicron. Foto: Pexels

Amb un pont a tocar i Nadal a la cantonada, el món es prepara per viu unes noves festes marcades per la pandèmia de coronavirus. Les previsions indiquen dues o tres setmanes de pujada de contagis. La presidenta del Comitè Científic Assessor del Govern, la doctora Magda Campins, ha afirmat que s’arribarà a Nadal amb xifres “realment altes”, també segons el comportament durant el pont del desembre.

Més enllà del moment puntual de Nadal, Campins ha valorat que la pandèmia està en ple creixement, tot i que ha apuntat que encara no s’està traduint en una afectació important als hospitals. Ha alertat, però, que si això passa, “és probable” que sigui necessari recuperar restriccions d’aforament i horari. En tot cas, ha descartat tancaments com els que es van portar a terme en anteriors onades, ja que la vacunació ha frenat l’hospitalització i la mortalitat.

Amb tot, l’avenç de la pandèmia dependrà també de les precaucions que cadascú prengui en l’àmbit individual i familiar. Per això, et deixem les quatre recomanacions que han fet fins ara Salut i Sanitat de cara a Nadal.

1. Evitar sopars d’empresa

La doctora Magda Campins ha fet una crida a evitar els sopars i aperitius d’empresa de Nadal perquè suposen un “risc important”. Ho deia en una entrevista a Filling the sink, el podcast de Catalan News. Ha explicat que ja tenen constància de contagis en aquesta mena de trobades, on s’ajunten moltes bombolles.

2. Àpats familiars entre vacunats

Magda Campins creu que els dinars i sopars familiars s’haurien de fer preferentment només entre persones vacunades i, en cas que hi vagi algú no vacunat, caldria que aquest es fes una PCR 48 hores abans.

Campins reconeix que és difícil renunciar a les trobades familiars nadalenques, però demana que se celebrin “amb totes les garanties”. I la principal d’aquestes garanties és, per a Campins, la vacunació: “Hem d’intentar que tots estiguem vacunats”.

Segons Campins, l’ideal seria que si hi ha algú no s’ha vacunat, no vagi a la trobada o que es faci una PCR abans. Alerta, a més, sobre la falsa seguretat que pot donar un test d’antígens, i diu que si s’opta per aquesta via, se n’haurien de fer tres de consecutius durant la setmana prèvia. A més, ha recomanat l’ús de la mascareta quan no s’estigui menjant o bevent.

3. Aforament limitat en esdeveniments

El Ministeri de Sanitat, per la seva banda, recomana limitar els participants “en esdeveniments públics i socials, especialment durant les celebracions de les festes de Nadal”. Així ho indica la sisena actualització de l’informe d’avaluació ràpida de risc al voltant de la pandèmia.

En l’apartat de recomanacions, el document també insta a seguir augmentant els percentatges de cobertura vacunal i l’administració de dosis de reforç en poblacions diana davant les “incerteses” associades a la variant òmicron i d’una “possible disminució de l’efectivitat vacunal amb el temps”. Alhora reclama seguir aplicant les mesures habituals d’ús de mascareta, distància, ventilació i rentant de mans.

4. Extremar precaucions si viatges

Una altra recomanació de Sanitat insta a “extremar les precaucions” en cas de viatjar a zones on circuli “de forma important” la variant òmicron. Alhora, es recomanen mesures addicionals com tests a l’arribada a Espanya i quarantena a les persones procedents de Botswana, Esuatini, Lesoto, Moçambic, Namíbia, Sud-àfrica, Zimbawe o qualsevol altre país on es demostri o sigui probable una alta prevalença de la variant òmicron.