Molnupiravir

L’antiviral molnupiravir està desenvolupat per la farmacèutica Merck. Foto: Twitter/@324cat

L’Agència Europea del Medicament (EMA) ha avalat l’ús d’emergència de l’antiviral molnupiravir, una pastilla contra la covid-19. En una roda de premsa, el cap d’estratègia de vacunació de l’EMA, Marco Cavalieri, assegurava que el regulador europeu tenia la intenció d’emetre recomanacions als estats sobre l’ús del molnupiravir perquè el puguin utilitzar en cas d’emergència. I en aquesta línia, el Regne Unit s’ha convertit aquest dijous en el primer país a autoritzar el que és el primer medicament antiviral oral contra la covid-19. Com actua i per a qui està recomanat el molnupiravir?

Com actua?

L’antiviral molnupiravir, que està desenvolupat per la farmacèutica Merck, redueix, segons els estudis, les morts i hospitalitzacions per covid. Com ho fa? Els components del medicament ‘enganyen’ el coronavirus perquè aquest intenti replicar el seu material genètic. Un cop en marxa el procés, el molnupiravir introdueix errors en el codi genètic del SARS-CoV-2. En altres paraules, per tant, la pastilla provoca errades en el virus perquè aquest no es reprodueixi més en l’organisme afectat.

És per això que el moment ideal en el qual una persona amb risc que la Covid l’afecti de manera greu haurà de començar el tractament serà immediatament després que aquesta mostri símptomes, que indicaran que el virus s’està reproduint a gran velocitat i el sistema immunitari encara no pot defensar-se.

Per a qui serà?

El fàrmac, considerat d’emergència, està indicat per a persones considerades d’alt risc. En el col·lectiu hi hauria, per tant, les persones grans i les persones amb patologies prèvies, com la diabetis, l’obesitat o els problemes cardíacs.

Falta per veure com avançaran les negociacions entre la farmacèutica i el govern, moment en el qual sabrem amb certesa, per exemple, com es podrà adquirir el fàrmac i quant costarà, en cas que no sigui gratuït, com les vacunes.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram