Tomàquets

Foto: Pexels

Ara que es parla de conceptes com l’ecoansietat –l’ansietat provocada per ser conscient dels efectes de la crisi climàtica– és important recordar que els ciutadans corrents no podem carregar amb la culpa de la situació actual del planeta. Ara bé, sí que podem fer alguns canvis per no empitjorar-la.

Un d’ells no només és fàcil, sinó que també és agradable. Parlem de seguir la dieta mediterrània, un costum que, segons la UOC, “en el context espanyol pot facilitar una reducció de fins a un 72% dels gasos amb efecte hivernacle, un 58% de l’ús del sòl, un 52% del consum d’energia i un 33% del consum d’aigua”. Ho ha explicat recentment la farmacèutica Anna Bach, doctora en Salut Pública Nutricional i professora de la UOC.

Per seguir la dieta mediterrània –que aquí és la dieta de proximitat– hem de consumir productes locals i de temporada… Més tomàquet i menys alvocat! Evidentment, la base han de ser els productes d’origen vegetal, que contaminen molt menys que els d’origen animal. També cal lluitar contra el malbaratament (Bach alerta que un terç del menjar acaba a les escombraries) i reduir els residus, sobretot plàstics, de l’embalatge dels aliments.