Tsunami

Foto: Pexels

Lluny ens queden al Mediterrani les catàstrofes provocades per tsunamis, que hem vist en pel·lícules o al telenotícies quan tenien lloc molt lluny d’aquí. Però la naturalesa és incontrolable i canviant, ara més que mai, i la Unesco acaba de donar una dada que sobtarà a més d’un. Segons el secretari de la Comissió Oceanogràfica, Vladimir Ryabinin, les probabilitats que els pròxims 30 anys hi hagi un tsunami amb conseqüències “catastròfiques” a la Mediterrània són molt altes.

Ho explicava en el marc d’una conferència sobre el programa de prevenció Tsunami Ready. I per a afirmar-ho, es basa en dades estadístiques de les Nacions Unides. Tot i no arribar al 100%, les possibilitats que es doni aquest fenomen són molt altes. Podria ser un tsunami com a tal o onades altes, d’un metre d’alçada, que acabarien entrant 700 metres terra endins, causant un greu impacte al litoral.

Què ho provocaria?

L’explicació a aquest molt possible tsunami arriba des d’Itàlia. Segons un altre informe, el fons marí de la costa italiana acull un dels arcs volcànics més actius del món, el moviment del qual s’ha anat intensificant, de manera que la inestabilitat geològica és real i seria la que provocaria les onades gegants. De fet, ja es va viure l’erupció del volcà Stromboli, amb esllavissades que van arribar al mar. Però l’Stromboli és un volcà superficial i el que realment preocupa és l’activitat volcànica de sota l’aigua, que representa un 80% del total.

Què fer en cas de tsunami?

En cas que tingués lloc la catàstrofe, cal estar ben preparat. La Comissió Oceanogràfica recomana conèixer bé el lloc més elevat del teu municipi i com accedir-hi. Si la marea pugés a forta velocitat, cal ser ràpid i dirigir-s’hi immediatament. A més, es pot tenir preparat un kit d’emergència i estar coordinat amb família i amics per no perdre’s de vista i poder estar junts en cas de tsunami.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram