Certificat covid

L’ampliació de l’ús del certificat va entrar en vigor el passat divendres. Foto: Arxiu

L’avenç de la vacunació contra la covid no ha evitat haver de prendre noves mesures per mantenir a ratlla la pandèmia aquesta tardor. Si el 2020 va estar marcat pels confinaments, el 2021 ho està clarament per les vacunes i el conegut col·loquialment com a ‘passaport covid’. De fet, aquest document, que acredita l’estat de vacunació dels ciutadans, va sorgir en un primer moment com a solució per poder viatjar amb seguretat, però s’ha convertit en una eina essencial a Catalunya per viure amb normalitat.

El Certificat digital Covid serà obligatori per accedir a molts dels llocs als quals acudim habitualment. La mesura havia d’entrar en vigor a finals de la setmana passada, però ho farà finalment el pròxim divendres, després que calgués suspendre-la per problemes tècnics al web de La Meva Salut arran de l’allau de demandes de descàrrega del certificat. En tot cas, l’ampliació de l’ús del passaport serà una realitat aquesta setmana i, per això, cal tenir molt clar on serà obligatori, què necessitem per obtenir-lo o, per exemple, si caduca.

1. On és obligatori?

Després de l’autorització per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), s’ha ampliat la llista de llocs on serà obligatori presentar el ‘passaport covid’, probablement a partir d’aquest dilluns. Quins són?

 • Zones interiors de bars i restaurants, així com altres locals on es pugui menjar.
 • Locals d’oci nocturn.
 • Celebracions amb ball en recintes tancats.
 • Gimnasos i instal·lacions on els usuaris practiquin esports.
 • Residències de gent gran.

El Tribunal recorda que el ‘passaport covid’ s’haurà de demanar també als locals de restauració integrats en centres o galeries comercials, parcs i fires d’atraccions, ludoteques, salons de joc i gimnasos; als locals culturals on es venguin begudes o menjar, com sales de concerts, cinemes i circs; als concerts i actes culturals a peu dret en llocs tancats; i a les competicions esportives on es vengui menjar o beguda. També es demanarà quan es facin activitats musicals en congressos, fires comercials i festes majors.

En canvi, no es demanarà el ‘passaport covid’ als serveis de restauració dels centres de treball destinats als empleats, als ubicats en centres sanitaris destinats als empleats i als pacients, als menjadors escolars i universitaris i als menjadors socials per a persones vulnerables.

Caldrà veure si aquesta mesura s’amplia a més establiments en els pròxims dies, després que el comitè assessor del Departament de Salut el recomanés per a cinemes i teatres.

2. Com el puc obtenir?

Per obtenir el Certificat Covid cal, o bé estar vacunat amb pauta completa, o bé haver superat la malaltia (i tenir un document que ho acrediti), o bé haver donat negatiu a un test d’antígens o una PCR.

Si has passat la covid i al cap de 2 mesos t’administren la vacuna, la teva pauta de vacunació està finalitzada. Com a conseqüència, pots obtenir el Certificat digital Covid. També el pots obtenir si després de la primera dosi de la vacuna agafes la covid-19. En aquest cas, et podràs vacunar amb la segona dosi de la vacuna 2 mesos després d’haver superat la malaltia.

3. Com me’l descarrego?

El document és totalment gratuït i descarregar-lo no té cap secret, ni requereix res més que el teu telèfon mòbil. Hi ha dues maneres de descarregar-lo. La primera és a través del portal Vacunacovid. I la segona, a través de ‘La Meva Salut’ un cop donat d’alta. Si esculls aquesta segona alternativa, segueix les següents indicacions.

A La Meva Salut s’hi pot accedir a través del web o descarregant-se l’aplicació. Necessitarem, primer de tot, registrar-nos. Ho podem fer amb certificat digital, si en disposem, o demanant una contrasenya a través d’aquest formulari o en qualsevol Centre d’Atenció Primària (CAP). Un cop registrats, accedim a l’aplicatiu i seguim aquests passos per descarregar el certificat de vacunació:

 1. Anem a l’apartat ‘Informes i Resultats’.
 2. Fem clic al requadre ‘Certificat Covid-10 digital UE’.
 3. Apareixen llavors tres certificats disponibles: el de vacunació, el de malaltia superada i el de prova diagnòstica negativa. Fem clic al de vacunació.

El document es descarregarà i el podrem tenir guardat directament al nostre telèfon mòbil. En cas que no apareguem com a vacunats i, en canvi, hem rebut la pauta completa, ho hem de comunicar trucant al 061.

4. El necessito en paper?

El certificat funciona tant en paper com en digital i, per tant, es pot presentar des del mateix telèfon mòbil. Conté un codi QR, que escanejaran per validar-lo, que conté, a més de la signatura digital, el nom, la data de naixement, el número d’identitat, la data d’expedició, un identificador únic i informació de la vacuna que s’ha rebut o l’estat de la persona davant la covid.

5. Té data de caducitat?

El Certificat Covid té data de caducitat.

 • El certificat de vacunació contra la covid-19 és vàlid durant un any des de la data de la darrera dosi.
 • El certificat de recuperació de la covid-19 és vàlid durant 6 mesos.
 • El certificat de prova diagnòstica covid-19 negativa és vàlida 48 hores si es tracta d’un test d’antígens (TAR), o 72 hores si es tracta d’una PCR.

En funció de les aprovacions dels reglaments europeus, aquests terminis poden patir alguna variació. En qualsevol cas, si vols saber quan caduca el teu certificat, pots comprovar-ho aquí.