Alèxia Putellas fent petó a la samarreta

Alèxia Putellas és una gran estrella del futbol. Foto: FC Barcelona

Dilluns sabrem si Alèxia Putellas (Mollet del Vallès, 1994) compleix els pronòstics i acaba amb la Pilota d’Or a les mans. De moment, ja aspira a un altre trofeu individual, el The Best 2021, que s’anunciarà el pròxim el 17 de gener.

El que sí que sabem, i des de sempre, és el tractament que donen gran part de periodistes a l’esport femení. L’esport és esport, no té gènere, però hi ha qui el veu com a simple quota. Així ho va donar a entendre Juan Antonio Alcalá fa uns dies a El Partidazo de COPE, quan, després de mencionar, els candidats a The Best masculí, va afegir un comentari cavernícola: “Perquè no els tanquin els premis i puguin continuar celebrant-se cada any, també hi ha The Best femení, en les categories de millor jugadora, millora entrenadora i millor portera”. Cap menció a cap candidata, ni tan sols a les tres espanyoles: Putellas, Aitana Bonmatí i Jennifer Hermoso.

Caldria demanar-li a Alcalà una profunda reflexió a partir d’algunes dades: el primer Mundial femení no es va jugar fins l’any 1991, la primera Champions fins al 2001 i la primera Pilota d’Or fins al 2018. A poc a poc, malgrat el silenci i el rol d’anècdota que li atorguen molts mitjans, la dona esportista és cada cop més visible. Però no prou visible. No és cap quota. És exactament igual d’esportista que l’home. Veurem què comenta Alcalá si Alèxia Putellas aixeca dilluns la Pilota d’Or.