Ejgayehu Taye Haylex i Berihu Aregawi

Ejgayehu Taye Haylex i Berihu Aregawi amb un cartell dels seus rècords del món. Foto: Xavier Ballart/Ajuntament

El cronòmetre i els rècords concentren part de la màgia de l’atletisme, l’esport amb més disciplines. Berihu Aregawi i Ejgayehu Taye Haylex van posar-se d’acord per convertir l’última edició de la Cursa dels Nassos del passat 31 de desembre en la millor de la història.

Berihu Aregawi (20 anys) va travessar la línia de meta 12 minuts i 19 segons després, mentre que Ejgayehu Taye Haylex (21) ho va fer al cap de 14 minuts i 19 segons. Els dos etíops van aturar el rellotge amb les millors marques mundials als 5 km masculins i femenins, respectivament. Una fita universal.

Aregawi sabia que tard o d’hora assoliria el rècord. De fet, gairebé 11 mesos abans, a Lille (França), l’havia batut (12:48). El temps oficial que se li va atorgar, però, va ser de 12:52, un segon pitjor, només un segon més que la marca de Joshua Cheptegei (12:51).

La vida d’Aregawi va canviar fa quatre anys, quan va conèixer Hailay, un entrenador que també vivia a Atsbi Womberta, a la regió de Tigray, al nord d’Etiòpia. El tècnic li va ampliar la mirada i el va ajudar a optimitzar el seu talent amb pautes d’entrenament i sobretot li va fer entendre que hi havia dos factors clau que fins aquell moment no havia tingut en compte: la nutrició i el descans.

El germà gran

L’atleta és el germà gran d’una família nombrosa i, com a tal, sempre ha assumit moltes responsabilitats a la granja. Sempre li ha encantat córrer i el South Construction Athletics va ser el seu primer club, on ja va avisar del seu talent. Amb només dos anys d’entrenaments d’alt nivell, Aregawi es va penjar el bronze en la prova dels 10000 metres del Mundial sots 20 de 2018, que es va disputar l’any 2018 a Tampere (Finlàndia) i va obtenir l’or en els 3000 metres dels Jocs de la Joventut a Algèria. Era qüestió de temps que fes història.

L’altra gran estrella de l’última Cursa dels Nassos ha estat Jgayehu Taye, amb un present i un futur brillants. Com Aregawi, també va destacar al Mundial de Tampere, en el seu cas amb una medalla d’argent en els 5000 metres. Fins ara la seva millor marca (14 minuts i 9 segons) li va permetre ser segona en 5000 metres al seu país, el seu bitllet per a disputar els Jocs Olímpics de Tòquio 2020. A la capital del Japó va invertir una mica més de 32 segons. Va ser cinquena. Ara a Taye el món, com a Aregawi, la mira amb admiració. L’aplaudeix.