Rodatge Som marimachos

Una escena del rodatge del documental. Foto: ‘Som marimachos’

“L’esport femení no és esport ni és femení” era gairebé un lema de persones cavernícoles que menyspreaven la dona esportiva. Malauradament, la frase encara continua vigent i per això són tan importants mirades com la del documental Som marimachos, que és un dels candidats a Millor Mitjà de Comunicació a la 14a edició dels Premis Dona i Esport, que se celebra el pròxim 1 de desembre al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona.

El projecte està impulsat per la realitzadora Irene Olmos, l’Associació Esportiva Ciutat Vella i l’equip de Mediasport Jove (Tassnim El Midouli Salhi, Júlia Sidro, Gemma Duch, Ariadna Fuentes i Marina Realp). Som marimachos és un cop sobre la taula contra els prejudicis i estereotips que s’han difós al llarg de la història i dels quals l’esport no se’n salva. El documental visibilitza i reflexiona sobre la situació actual a través d’una perspectiva de gènere.

Un grup de noies joves del Raval de Barcelona són les reporteres comunitàries d’un projecte fresc i reivindicatiu en què han anat formant-se en la producció i l’edició documental. Però, sobretot, han trobat el llenguatge audiovisual precís per mostrar les desigualtats amb què conviuen al seu barri.

Experiència recíproca

“Treballar amb noies que no havien tocat una càmera ni fer entrevistes ha estat molt enriquidor. Una experiència recíproca. He après molt d’elles, sobretot d’aspectes del feminisme, i elles han crescut molt gràcies a la pràctica”, reconeixia Irene Olmos al Tot Costa, de Catalunya Ràdio.

Parlant amb els diferents testimonis van corroborar que falten referents esportius femenins. “De ben petites poden tenir una entrenadora, però, a mesura que es fan gran, que les dirigeix sol ser un home”, lamentava Olmos.

A l’Associació Esportiva Ciutat Vella van apreciar que a les escoles hi havia encara molta segregació entre gèneres en segons quines disciplines esportives. “La societat encara considera segons quins esports masculins o femenins. Es vam plantejar què estava passant en l’esport i volíem visibilitzar per què es generen tantes diferències entre nois i noies”, recorda la directora. Es va plantejar un projecte audiovisual participatiu. “Es va convocar un concurs amb una subvenció, el vaig guanyar i el resultat ha estat Mediasport Jove”, explica Olmos a Kamchatka. “L’escola ha d’estar enfocada cap a la igualtat i no a posar sempre com a referents els homes i a assenyalar les dones com a incapaces. Si tens la regla, et diuen que ho deixis. I si no corres prou, et diuen que et fixis en ell”, conclou Ariadna Fuentes, una de les reporteres d’un documental imprescindible.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram