bàsquet

Un partit de bàsquet d’una edició passada. Foto: Panteres Grogues

Les portes i les finestres de Panteres Grogues, un club esportiu i cultural LGTBI+ sense ànim de lucre, estan obertes a tothom. “No discriminem ningú per la seva orientació sexual ni per la seva identitat de gènere. Qualsevol persona és benvinguda”, exposa el seu president Joan Miró (Barcelona, 1967), impacient per viure un dels seus moments preferits de l’any. El té a tocar, perquè entre demà dia 15 i el 18 de setembre celebraran la 15a edició de Panteresports, el torneig multiesportiu LGTBI+ de l’entitat. Una referència internacional.

“Pantersports cita més de 1000 participants d’arreu d’Europa i del món”

“Pantersports reuneix més de 1000 participants d’arreu d’Europa i de la resta del món. Un nombre important que fa que els mitjans de comunicació hi parin més atenció i que no només visibilitza el nostre col·lectiu, sinó també l’existència d’esportistes LGTBI+. És fonamental perquè hi hagi més referents i per crear i fer possible un entorn de confiança perquè els nens i les nenes puguin expressar-se tal com són”, enraona Miró. L’esdeveniment sempre està obert a empreses i organitzacions que, a través d’acords de patrocini i col·laboració, vulguin “contribuir a fomentar la igualtat, la visibilitat i la participació del col·lectiu LGTBI+ a l’esport en el marc d’una cita esportiva inclusiva”.

Una proposta àmplia

La proposta d’activitats esportives és molt àmplia: córrer (running), pàdel, vòlei, vòlei platja, tenis, tenis taula, bàsquet, tir amb arc, natació, rem, handbol, rugbi i quadball. En aquesta edició participen esportistes d’altres països com Alemanya, Argentina, Austràlia, Bèlgica, Brasil, Bulgària, Canadà, Cuba, Eslovàquia, Estats Units, Singapur o Venezuela.

“No tot és esport ni competició, perquè Pantersports també és un punt de trobada”

L’esdeveniment va més enllà d’un triomf o una derrota, el resultat és important, però també ho és el foment de “la participació i la socialització” i, per tant, que els i les participants es “relacionin en un entorn distès i agradable, i gaudeixin jugant”. Panteresports és una iniciativa sense ànim de lucre autogestionada i organitzada per persones voluntàries. Els ingressos es destinen a la continuïtat del projecte.

“No tot és esport ni competició a Panteresports, que també és un club social i un punt de trobada on la gent pugui fer pràctica esportiva sense que sigui una competició”, matisa Miró, que avança que aquest divendres al CEM Mar Bella, i durant l’acte d’acreditacions, hi haurà una petita exhibició de les seccions culturals del club. Al village del campionat tindran lloc partits amistosos de vòlei platja i una classe oberta de ioga per a participants del Panteresports. Just després, se celebrarà la cerimònia d’inauguració i la festa d’inici del torneig.

Tir amb arc i quadbol

Com a novetat, en aquesta edició s’incorpora el tir amb arc, “un esport que també necessita visibilitat i volem donar l’oportunitat de poder practicar-lo a qui vulgui”. Una idea que va ser possible gràcies a l’acord amb el Club Arc Montjuïc. En la 15a edició de Panteresports també hi haurà un campionat triangular de quadbol, un esport mixt basat en el quidditch, mencionat en les novel·les de Harry Potter.

El president de l’entitat participarà en el Congrés Internacional de l’Esport Femení

El torneig sempre s’ha organitzat entre el cap de setmana entre “la diada i la Mercè”. “En el seu moment vam triar aquestes dates perquè és, més o menys, l’inici de la temporada i a Barcelona, al contrari que a gran part d’Europa, encara sol fer bon temps”, exposa Miró.

En el marc de Panteresports, dissabte tindrà lloc al CEM La Mar Bella el seminari La LGTBI-fòbia a l’esport: accions i reptes, organitzat per l’Àrea d’Educació, Esports i Joventut de la Diputació de Barcelona. Abans, divendres i al Camp Nou, el president de Panteres Grogues participarà a la taula rodona LGTBI-fòbia a l’esport: present i futur, en motiu del primer Congrés Internacional de l’Esport Femení, de la UFEC (Unió de Federacions Esportives de Catalunya).

Diferents espais com el CEM Mar Bella, el Poliesportiu Municipal Camp del Ferro o la platja d’Ocata acolliran la competició de la igualtat.