Jose Coronado

Jose Coronado. Foto: Marc Graupera Aloma/TRAM Barcelona Open

“L’accessibilitat a la via pública, als comerços o als restaurants és la gran diferència respecte a la meva vida anterior, i és la que et posa la societat. Si tot estigués adaptat, la diferència entre tu i jo seria mínima”, li explica Jose Coronado (Barcelona, 1976) a Àngels Fàbregues en una entrevista al diari Sport.

Fa 14 anys el barceloní va patir un accident en què es va trencar la columna amb lesió medul·lar completa. Durant la seva rehabilitació va agafar per primer cop una raqueta a l’Institut Guttmann i, amb el temps, se’n va enamorar. Campió de competicions arreu del món, Coronado és el director del TRAM Barcelona Open 2022, el torneig internacional de tenis en cadira de rodes de Barcelona, que arrenca avui la seva cinquena edició al Real Club de Polo i conclourà diumenge.

Quan competia, Coronado encara va ser més conscient que a la seva ciutat no hi havia cap competició de tenis en cadira de rodes. El seu Treball de Final del Màster en Gestió Esportiva a la Fundació Johan Cruyff, on és ambaixador i fa activitats per a infants amb discapacitats, va ser dissenyar una competició. “Part del professorat em va animar a fer-lo realitat”, agraeix en una entrevista al web oficial del torneig. “La superació, l’esforç, la constància o el respecte són valors inherents a l’esport i que a l’adaptat van més enllà de la pista. Perquè el teu dia a dia suposa un esforç més gran que per a la resta de la societat”, amplia.

El creixement

En 5 anys el TRAM Barcelona Open ha crescut molt i s’ha fet un forat en l’agenda de gran part de les millors raquetes del món. Tant que només hi faltarà una de les 10 millors jugadores del món, la vuitena, i hi competiran cinc dels set millors (no hi assistiran ni el quart ni el cinquè). “És increïble haver aconseguit aquest cartell en tan poc temps! No puc oblidar-me, per exemple, del primer any, que va ser dur. Vam organitzar el torneig entre només tres persones. Ens vam llençar a la piscina sense tenir-la plena d’aigua”, enraona. L’esforç està tenint recompensa. De fet, mai una competició de la segona categoria, l’ITC2, havia reunit uns competidors i competidores amb un rànquing tan excel·lent. L’objectiu és pujar a l’ITC1, l’elit. De nou, és la primera cita de la gira de terra prèvia a Roland Garros.

“El nostre gran propòsit i il·lusió és omplir les grades del Real Club de Polo amb un esdeveniment d’esport adaptat. El 100% de les persones que venen queden impressionades. Estic segur que ho assolirem i tampoc ens aturarem fins que no sigui una realitat”, assegura. “Cal trencar el tabú de la llàstima que desperta qui va en cadira de rodes. És una circumstància i no, no competeixen només per passar-ho bé, ho fan perquè són professionals. La gent té una idea que no s’assembla gens al que s’imaginen. En realitat, els límits només estan al cap”, explica Coronado a Natalia Pastor, a La Vanguardia.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram