Amanda Gutiérrez

Amanda Gutiérrez, presidenta del sindicat del futbol femení. Foto: FUTPRO

La passió fa que a vegades el temps es congeli i les hores passin volant. El rellotge i les energies d’Amanda Gutiérrez (Barcelona, 1991), jugadora de la Fundació AE Prat i advocada, gairebé se centren en una aventura fascinant i necessària: FUTPRO, el primer sindicat dedicat al futbol femení. N’és la presidenta i portaveu.

“Vaig decidir deixar el despatx i de competir a Preferent, la màxima categoria catalana, on estava molt contenta al CE Pubilla Casas, perquè necessitava moltíssimes hores per a presidir FUTPRO”, confessa, il·lusionada. Està vivint un somni. Ni ho pot ni ho vol amagar. “Que les jugadores confiïn en mi fa que valgui la pena invertir gairebé el 100% del meu temps i recursos”, amplia.

El que més l’omple és veure la implicació de les esportistes amb FUTPRO “perquè veuen que el sindicat és seu, que se les escolta i decideixen”. És, malauradament, un món a part, perquè encara hi ha molts organismes, institucions i persones que “donen a l’esport femení les seves engrunes”. “I encara pretenen que estiguem agraïdes…”, denuncia.

De petita tenia clar que de gran seria veterinària o advocada. Va triar l’advocacia i, com li va dictar el cor, es va especialitzar en dret esportiu femení. “Sé com se senten les futbolistes perquè jo ho soc. Sé que hi ha massa gent que considera irrellevants els nostres problemes”, lamenta.

“Els punts vermells”

“El Consejo Superior de Deportes (CSD) va declarar professional la competició de la Primera Divisió, però cal un consens entre els clubs per redactar els seus propis estatuts”, exposa. Els drets audiovisuals i la presa de decisions són “els punts vermells” que separen el grup format pel Barça, l’Athletic de Bilbao i el Madrid de la resta d’equips de la màxima categoria. “S’ha constituït una nova Lliga i, com que hi ha un conveni que només s’aplica al futbol femení, té tot el sentit que hi hagi un sindicat dedicat exclusivament a les jugadores”, enraona la barcelonina.

FUTPRO busca la unió i el consens entre les jugadores, i ho fa amb dones. Amb futbolistes en actiu: Gutiérrez és la presidenta i portaveu; Andrea Pereira, defensa del Barça, la secretària; i a poc a poc s’hi van sumant vocals. La intenció és que n’hi hagi una de cada equip de Primera i Segona Divisió. “Fa poc més de 15 dies que vam presentar el sindicat oficialment”, precisa l’entrevistada.

“Amb 30 anys assumeixo que ja no seré jugadora professional i continuo gaudint del futbol, els entrenaments i els partits a la Fundació AE Prat, un club que aposta pel femení”, descriu, satisfeta d’estar en un grup humà, treballador, unit i talentós. Líder del grup 3 de la Segona Divisió catalana amb vuit triomfs i un empat, 37 gols a favor i 8 en contra, el conjunt pratenc no jugarà fins al 9 de gener de 2022, a casa contra CF Vallirana. “Volem millorar en atac i en defensa. En aquesta categoria el detall més minúscul pot decidir un ascens”, tanca, ambiciosa, Gutiérrez.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram