Tir Arc

Una jove arquera competint. Foto:Club Arc Montjuïc

“Feia anys que volia provar-ho i en fa tres que, per circumstàncies, m’hi vaig iniciar, i ostres… El tir amb arc és un amor a primera vista”, confessa Míriam Monfort (1977), vocal del Club Arc Montjuïc.

“És un esport per a tothom, totalment inclusiu, on has d’estar pendent del que fas i també de tu mateix, saber com estàs col·locat, on tens els peus, si estàs ben alienat…”, descriu Monfort. El tir amb arc t’ajuda a connectar amb tu i saber més qui ets. Amb la pràctica s’aprèn i es millora la tècnica. “No és una disciplina només de braç, sinó de tronc superior”, afegeix.

Ubicat al Fossat de Santa Eulàlia del Castell de Montjuïc, el Camp Municipal de Tir amb Arc és una pausa en el soroll diari. “Un espai brutal, molt bonic i molt agradable que et transmet molta pau, la necessària per practicar el tir amb arc”, amplia l’entrevistada. L’entitat també disposa d’una sala taller, ubicada al districte de Sant Martí, restringida als seus socis i que compta amb els permisos necessaris i l’homologació preceptiva de la Guàrdia Civil perquè es pugui utilitzar per a la pràctica del tir amb arc.

Els Jocs Olímpics

Als Jocs Olímpics de l’any 1900 celebrats a París, els segons de l’era moderna i els primers amb les dones competint, el tir amb arc es va estrenar com a esport olímpic. Va ser, però, als següents Jocs, els de 1904 a Saint Louis (Missouri, Estats Units) quan la dona hi va poder participar. En van ser sis en concret. Gairebé 80 anys després, en concret el 19 de març de 1984, es va fundar el Club Arc Montjuïc. Els artífexs van ser un grup d’arquers que practicaven a l’espai actual.

L’entitat fa cursos d’iniciació per a menors de 17 anys, per a adults, classes particulars per a socis… Tenen escoleta per a estudiants i les classes estan homologades com a activitat extraescolar. “Disposem, per exemple, d’un nivell de tecnificació per a qui ja porti més temps i vulgui polir els petits detalls perquè potser està interessat a participar en campionats i competicions”, comenta Montfort. “Cada modalitat de tir amb arc té les seves regles i cada arc, les seves particularitats, i, per tant, unes determinades exigències”, amplia la vocal de l’entitat.

Cada setembre el club i la Federació Catalana de Tir amb Arc organitzen el Campionat de Catalunya Round 900 i d’arc adaptat. L’entitat munta, per exemple, la Copa Barcelona femenina, “per reivindicar i potenciar l’esport femení”, o el Trofeu Futurs Campions, dirigit a participants de menys de 21 anys perquè “competeixin de manera distesa i competitiva”.

“Al curset d’iniciació ja es fa una mica de tastet de tots els arcs i vas descobrint amb quin o quins et sents més còmode. A partir d’aquí cal posar-hi hores d’entrenament i si les pots combinar amb el gimnàs, encara millor”, conclou Montfort.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram