Aina Ayuso

Aina Ayuso tracta de superar Geo Bahí, de l’Ensino. Foto: Juan Marín/Diario de La Rioja

Aina Ayuso (Barcelona, 1999) no fa gaires drames de les derrotes i decepcions importants. “Soc més de treure ferro a les coses i de centrar-me en l’ara. L’endemà d’un partit dolent, faig un entrenament de tir sola”, reconeix la nova base del Campus Promete, de Lliga Femenina.

“Per a mi Sant Just és casa, amistats, família, bàsquet…”, descriu. Al principi ella i una amiga, Iona Quesada, competien amb nois, fins que es va formar un grup de noies de la seva edat. Després va passar un any al desaparegut CBF Sarrià i dos, d’infantil, al Basket Almeda, abans d’arribar a la residència Blume.

Al projecte del Segle XXI, amb Iván Torinos, la santjustenca va canviar la seva mirada del bàsquet. Hi va aprendre que a més de reparar en les altres, havia de mirar per ella i fer punts. A Oregon, amb Xavi López, va acumular moltes hores de tir i entrenaments extres. Era debutant i jugava poc. La recompensa li va arribar a l’estiu, a l’Europeu sots 20 de Sopron, on es va penjar l’or i va ser la millor triplista, amb un 61,1% d’efectivitat.

Preguntada sobre què li diria a l’Aina Ayuso de 19 anys que va debutar a l’elit al Bàsquet Femení Sant Adrià, l’entrevistada ho té clar. “Sigues tu mateixa, independentment del que passi, de qui hi hagi i del que et puguin dir. Al món professional costa molt ser regular i jugar sempre com ets tu, i més quan ets jove”, enraona.

Les dues cares de l’esport

A Saragossa va viure les dues cares de l’esport: una bona temporada a l’Stadium Casablanca i la més difícil de la seva carrera, al Basket Zaragoza, un equip que no va complir amb les expectatives. Ara, a Logronyo, al Campus Promete de César Aneas, torna a sentir-se “bé i realitzada”. “Tinc plena confiança, estic tranquil·la i amb ganes de seguir creixent”, precisa Ayuso, que presenta les seves millors estadístiques a l’elit: 9,5 punts, 4,8 rebots i 5,3 assistències en gairebé 33 minuts per partit.

Somriu recordant potser el capítol més inesperat de la seva vida: Los Angeles Sparks la van triar en el número 34 del draft de l’WNBA, la Lliga nord-americana. Fins i tot Magic Johnson la va felicitar en un tuit. Ayuso volia passar un dia tranquil pujant el Montgrí amb les seves amistats de la universitat, on estudia fisioteràpia, però el mòbil no va parar de sonar. Beneïts missatges. “Els vaig explicar què era el draft i qui és en Magic. És Déu!”, recorda.

Socialitzar és el millor descans per a la santjustenca. “Fer-ho m’ajuda a estar bé i no pensar tant. Necessito tenir una vida activa i sentir que hi ha més coses que el bàsquet”, tanca, sincera, Ayuso.