Alex Montornès Línia

Alex Montornès, entrevistat a Espai Línia. Foto: Joanna Chichelnitzky

Alex Montornès arriba abans de l’hora acordada a Espai Línia. De fet, aquest doctor en Física Atmosfèrica també ha arribat d’hora a liderar la secció local d’ERC en una de les principals ciutats del país. Nascut el 1986, l’alcaldable dels republicans a Badalona assegura que no sent pressió pels resultats d’unes eleccions municipals que ben segur marcaran el decurs polític més immediat de Catalunya. Al Barcelonès Nord totes les mirades estan posades en Gabriel Rufián a Santa Coloma, però ell assegura que ERC pot ser la primera força d’esquerres a Badalona, superant el PSC i Guanyem, de Dolors Sabater. És ambiciós i també reivindica que ho sigui una zona, el Barcelonès Nord, que ha anat quedant enrere.

El gran projecte que afronta Badalona i tot el Barcelonès Nord és el hub audiovisual de les Tres Xemeneies. Vostè n’és un gran defensor i parla de “projecte de país”, i a la presentació de finals de setembre tothom va cantar-ne les excel·lències. Es compliran, però, totes aquestes expectatives generades?
Nosaltres estem convençuts que sí. Per això ho estem treballant. És un projecte de país, sí. Compta amb un gran compromís per part del president de la Generalitat. Sobretot ha de servir per començar a revertir les mancances que històricament el Barcelonès Nord ha tingut respecte del Baix Llobregat a nivell d’infraestructures i de llocs de feina. El hub audiovisual és una oportunitat per generar llocs de feina de qualitat, prioritàriament per a persones que visquin al Barcelonès Nord. I per què no podem somiar que el 2030 HBO, Prime, Disney i d’altres hi tinguin la seva seu, igual que Netflix està a Tres Cantos, a Madrid?

“Per què no podem somiar que el 2030 HBO, Prime, Disney i d’altres tinguin la seva seu a les Tres Xemeneies?”

No és un projecte exempt de crítiques. La més recurrent és la que no entén per què s’ha hagut de lligar el hub amb l’aprovació d’un PDU que preveu la construcció de 1.700 pisos en una zona inundable. Sense el PDU no hi havia hub. Per què?
Perquè sense el PDU no hi hauria una transformació urbanística d’aquest espai, que a dia d’avui és una zona industrial per fer-hi naus i res més. És l’eina que ens permet tirar endavant el projecte, aconseguint els equilibris necessaris entre els guanys públics i els privats. Era l’única manera de poder transformar aquesta zona. El que em sap greu és que hi ha gent que des de la responsabilitat de govern impulsa uns projectes i després els boicoteja des de la gratuïtat de l’oposició. I així és com Badalona no avança. Crec que s’han generat uns debats per interessos electorals, quan es van prendre unes decisions que anaven en la direcció contrària quan alguns governaven.

Les entitats que critiquen el pla diuen que el nou barri està assegurat però el hub audiovisual no. Tenen raó?
Són dues vies que van en paral·lel. Els habitatges tindran el seu recorregut i aniran avançant al ritme que marquin els inversors privats i el mercat. I en el cas del hub, és un projecte que es vol finançar en una tercera part amb els fons Next Generation, una altra tercera part amb diners d’administracions supramunicipals i una última tercera part amb fons privats. Això últim t’ho demanen els fons Next Generation per poder-ho tirar endavant, i tot això és el que s’ha de configurar ara. Però per fer-ho primer necessitàvem el PDU. Ara poden començar a passar coses. I hi ha un compromís polític perquè passin.

Alex Montornès Línia

Alex Montornès, just després de l’entrevista amb el Línia. Foto: Joanna Chichelnitzky

Fa un moment vostè mateix comparava el Barcelonès Nord amb el Baix Llobregat. Què s’ha fet malament des del Barcelonès Nord, o què s’ha fet millor des del Baix Llobregat, perquè la situació actual sigui la que és, amb el Baix Llobregat havent avançat més en molts aspectes?
Cal entendre d’on venim. Després de la Transició, quan es va començar a desenvolupar l’àrea metropolitana, el Baix Llobregat partia d’una posició millor que el Barcelonès Nord, perquè ells tenen l’aeroport, perquè ja tenien una determinada indústria i perquè la comunicació amb el Baix Llobregat és molt més senzilla que amb el Barcelonès Nord, que som un cul-de-sac entre les muntanyes i el mar. Això va propiciar que hi hagués unes inversions que anessin molt més fàcilment a un territori que a l’altre. I ells han tingut sempre una visió més de comarca, amb els municipis col·laborant per defensar projectes conjuntament. Al Barcelonès Nord no hi ha hagut un interès per mancomunar-nos i treballar plegats, i Badalona no ha exercit de capital de tota aquesta zona. Per tot plegat, nosaltres ens hem anat quedant enrere mentre altres llocs han sabut aprofitar les seves oportunitats.

La setmana passada es publicava que l’Hospitalet s’ha postulat per acollir l’Agència Espacial Espanyola, per exemple. Creu que des del Barcelonès Nord ha faltat creure més en les pròpies possibilitats per aspirar alt? Ha mancat ambició?
Absolutament. Per això també diem que cal un canvi de lideratges i de les formes de fer les coses. I ho estem fent i ho podem demostrar. El Centre Blockchain de Catalunya vindrà a Badalona, per exemple. La fundació CIM UPC vindrà a l’edifici de la CACI. Estem transformant la ciutat i volem liderar aquesta transformació. Ens ho hem de creure i treballar per una Badalona ambiciosa i que tingui clar el seu rumb.

“Si volem que canviïn les coses, és necessari que partits diferents dels de sempre governin”

Tot això contrasta amb la tossuda realitat de les desigualtats socials. L’eix Besòs concentra el 70% de la pobresa metropolitana. Creu que durant anys el país ha girat l’esquena a aquesta realitat?
Jo no parlaria de girar l’esquena. Hi ha hagut governs molt diferents a la Generalitat i alguns han tingut unes prioritats i d’altres unes altres, tots amb els recursos limitats. Sí que és veritat el que comentava abans, que al Barcelonès Nord hem anat perdent oportunitats, alguns trens que ens han passat pel davant no els hem sabut aprofitar i, quan això succeeix, al final la teva ciutadania es va empobrint en relació amb la d’altres territoris. Això és el que cal revertir. Aquesta espiral d’empobriment perquè no vagi a més. I tot plegat també té a veure amb el procés de desindustrialització que vam patir en aquesta zona. El Barcelonès Nord ha de deixar de ser el dormitori de l’àrea metropolitana.

El setembre del 2017, Oriol Junqueras, aleshores vicepresident de la Generalitat, afirmava en una entrevista al Línia que Badalona era una prioritat i que era conscient que el Barcelonès Nord tenia dificultats. Creu que, des de llavors, els diferents Governs –on sempre hi ha hagut ERC– han actuat en conseqüència amb aquestes paraules?
Sí. I la prova és que tindrem el hub audiovisual a les Tres Xemeneies, quan hauria pogut anar a qualsevol altre lloc del país. Però també és veritat que no sempre s’ha apostat pel Barcelonès Nord com hauria calgut i que potser n’hi ha d’altres que haurien de donar explicacions al respecte. Per exemple, no fa gaire, encara amb el Govern de coalició a la Generalitat, des de Territori es va decidir que la Línia 1 de metro no era prioritària, i s’ha posposat. Ara nosaltres ho estem intentant revertir. Crec que ERC hem demostrat que, per a nosaltres, el Barcelonès Nord és una prioritat.

ERC aposta fort per créixer a l’àrea metropolitana en les pròximes eleccions municipals. Només cal veure la candidatura de Gabriel Rufián a Santa Coloma. Rufián diu que aquestes ciutats no són del PSOE, però els seus veïns i veïnes, cada cop que hi ha eleccions, sembla que ja els van bé els socialistes…
Hi ha gent que vota els socialistes perquè els seus pares, per exemple, ja els votaven. O perquè amb ells les ciutats han anat funcionant. O per una qüestió sentimental amb unes sigles que de vegades ja no són allò que representaven quan les defensaven els seus pares. La feina que volem fer des d’ERC és explicar i demostrar que hi ha una alternativa. Que sempre hem estat al costat de la gent i que sempre posem les persones al centre. I que tenim un model de gestió diferent: transparent, honest, responsable… Si volem que canviïn les coses, és necessari que partits diferents dels de sempre governin. ERC ha d’agafar el relleu i impulsar un canvi metropolità.

Alex Montornès Línia

Alex Montornès, durant l’entrevista amb el Línia. Foto: Joanna Chichelnitzky

Fa pocs dies, l’exalcaldessa de Badalona Dolors Sabater va anunciar que torna a la ciutat i que serà la candidata de Guanyem. S’ho esperava o va ser una sorpresa?
Jo crec que ens ho esperàvem tots, veient com Guanyem estava afrontant els últims mesos la política local…

Amb el retorn de Sabater, ERC ho té més difícil electoralment?
El nostre rival no és ni Dolors Sabater, ni Xavier García Albiol, ni Rubén Guijarro… El nostre rival, el que de veritat volem afrontar, són els reptes immensos que té la nostra ciutat. Nosaltres no anem a rivalitzar amb ningú, sinó a construir una nova etapa a la ciutat de Badalona en la qual es deixin enrere els lideratges que ens han portat a una dècada de decadència.

“Ja n’hi ha prou de la batalla constant Albiol-Sabater que no ha aportat res a Badalona”

En la seva presentació, Sabater va parlar de bastir aliances, però entenem que es pot descartar un escenari com el del 2019, en el qual es van presentar en coalició…
S’ha d’aprendre del que no va funcionar prou bé per encarar millor el futur. La coalició del 2019 havia de servir perquè una força d’esquerres guanyés les eleccions, i això no va ser així. De fet, amb un augment de la participació, aquesta coalició va perdre 1.000 vots respecte dels dos partits per separat el 2015 i vam perdre un regidor en total. Per tant, no va funcionar i nosaltres no hi apostem. Guanyem té el seu projecte i ERC el nostre, i l’hem de poder explicar i sotmetre’l a votació. A partir d’aquí, després de les eleccions les forces d’esquerres ens trobarem per fer un govern fort, el qual esperem poder liderar nosaltres, si així ho han volgut els veïns i les veïnes a les urnes.

Per tant, amb ERC presentant-se en solitari, quines són les seves aspiracions? Creu que poden ser la segona força més votada per darrere d’Albiol?
N’estic convençut. Podem ser la primera força d’esquerres a la ciutat. I jo em presento per ser l’alcalde de Badalona. Fa una dècada que arrosseguem uns lideratges que ens han portat a una decadència de la ciutat. Ara cal començar una nova etapa amb nous lideratges, amb nous perfils. Ja n’hi ha prou de la batalla constant Albiol-Sabater que no ha aportat res a la ciutat. Calen nous temps i una opció diferent per solucionar les mancances que heretem fruit de la deixadesa de molts anys.

Aquest dijous, 10 de novembre, Línia Nord publicarà la part completa d’aquesta entrevista centrada en l’àmbit municipal.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram