Alba Barnusell Línia

Un moment de l’entrevista d’Alba Barnusell amb el Línia. Foto: Joanna Chichelnitzky

Entrar a l’Ajuntament de Granollers sabent que no hi trobaràs Josep Mayoral és una experiència estranya. L’històric alcalde ja fa més de dos mesos que va cedir la vara a Alba Barnusell, però costa fer-se’n la idea. La nova alcaldessa ens ha citat a primera hora d’un matí amb l’onada de calor traient el cap. La calor apreta, sí, però l’agenda més. Barnusell (PSC) arriba amb retard –i abans ja ens han avisat que tot seguit té una reunió–. Ella, però, amb aquella mà esquerra i aquell tarannà proper marca Mayoral, s’afanya a dir-nos que conversem sense pressa, que hi ha marge. Una conversa que comença, com no podria ser d’altra manera, parlant precisament de Mayoral.

Divuit anys d’alcalde, quatre majories absolutes –fins i tot en els pitjors moments del PSC a nivell nacional–… Què se sent quan et toca rellevar un alcalde com Mayoral? Vertigen?
Josep Mayoral va ser el meu mestre i, per tant, òbviament jo segueixo els seus passos. És amb qui he compartit la major part de la meva trajectòria política, i he après d’ell. Dit això, és obvi que sento una gran responsabilitat pel càrrec d’alcaldessa, però també il·lusió. Tinc ganes de seguir canviant, transformant i millorant la ciutat.

Mayoral va crear una marca pròpia. La gent no votava el PSC, votava en Mayo. Com s’ho farà perquè això no li vagi en contra? Reivindicant-se com una alcaldessa continuista?
D’entrada, Mayoral i Barnusell som diferents, perquè som de generacions diferents i tenim una mirada diferent. Jo soc dona i he nascut ja en democràcia. És cert que he begut del mateix projecte i, per tant, el projecte de ciutat continua sent el mateix. Ara bé, amb una mirada i amb una manera de fer diferents. A poc a poc la gent m’anirà coneixent.

Com han estat aquests dos primers mesos? Ha estat molt en contacte amb Mayoral o ell s’ha apartat molt del dia a dia de l’Ajuntament?
Òbviament, el tinc a disposició, al telèfon, per qualsevol cosa que necessiti. Sobretot pel que fa als grans acords de ciutat que va tancar personalment ell i que cal donar-los continuïtat. Ara bé, el lideratge, la trajectòria i el camí ara ja em corresponen a mi. I jo intento fer aquest camí sola, conjuntament amb l’equip, tenint, és clar, a la rereguarda, al telèfon, Mayoral si el necessito.

L’ha utilitzat gaire aquesta rereguarda? Aquest telèfon?
Poc. Però s’agraeix poder tenir una bona relació i una millor confiança amb ell per si en algun cas el puc necessitar. El que sí que hem fet en aquests dos mesos ha estat compartir algun partit d’handbol, coincidir en algun acte on ell era amb les netes…

Està fent de jubilat, vaja.
Està fent d’avi [somriu].

“La connexió amb tren dels dos Vallesos és fonamental per a Catalunya”

En què es diferenciarà la seva gestió de la de Mayoral?
Som persones diferents i, per tant, segur que la meva manera de fer serà diferent. Com ho notarà i en què ho notarà la gent? Això ho hauran de dir els mateixos veïns i veïnes de Granollers. Però sí que crec que la meva manera de parlar, d’apropar-me a la gent i fins i tot de viure la ciutat és diferent. Per l’edat, pel gènere… Però el projecte, repeteixo, continua sent el mateix.

Parlant de projectes, en aquest cas de l’Estat, divendres passat es va anunciar una inversió de 78 milions per millorar l’AP-7 al seu pas pel Vallès. Tenint en compte el dèficit d’inversió a Catalunya, ens hem de creure aquest anunci?
Això ho haurien de preguntar al Ministeri de Transports…

Vostè, com a alcaldessa directament afectada, se’l creu?
Jo me’l crec. Tendeixo a creure’m qualsevol persona amb responsabilitats polítiques quan fa un anunci. Espero que ho tinguin molt mesurat. Confio que el que diu l’Estat ho acabarà fent, igual que ho faig amb la Generalitat.

Precisament des de la Generalitat no se l’han cregut gaire, l’anunci de divendres.
Jo tendeixo a confiar en qui fa aquesta mena d’anuncis, sigui l’Estat o la Generalitat. Òbviament, després m’agrada que es compleixin. Dit això, però, crec que on hem de posar el focus no és en les carreteres i els cotxes, sinó en els trens.

El Pla de Rodalies 2020-2030 preveu la connexió de la xarxa ferroviària dels dos Vallesos. Creu que ho veurem aviat això?
A nivell de costos ferroviaris, la connexió entre els dos Vallesos és poca cosa, comparada amb el que suposaria un desdoblament o fer una altra línia. Es tracta d’una petita connexió. És relativament fàcil. Jo soc optimista, en aquest sentit. La connexió amb tren dels dos Vallesos és fonamental. Crec que tots hi guanyaríem: els dos Vallesos, per descomptat, però també Barcelona i tota Catalunya.

Expliqui’s.
Si volem un país i unes ciutats més sostenibles, l’única manera de fer-ho és traient cotxes de les carreteres. De l’AP-7, de la C-17, dels carrers de les ciutats… Però per aconseguir-ho hem de connectar el país amb tren. Són diners? Sí, però si haguéssim començat a fer-ho fa uns anys, ja ho tindríem fet. Tots els alcaldes i alcaldesses estem apretant en aquesta línia.

Alba Barnusell Línia

Alba Barnusell, just després de l’entrevista amb el Línia. Foto: Joanna Chichelnitzky

Granollers forma part de l’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità, que vol fer sentir la veu de les ciutats de la segona corona metropolitana. Han pogut avançar en aquest sentit? Els estan fent cas des de la primera corona?
S’ha avançat, i molt, compartint estratègies i polítiques. Al final som nou ciutats d’aquesta segona corona metropolitana amb molts reptes en comú: habitatge, ocupació, mobilitat… Ara estem a punt de tancar un acord amb l’Estat per fer habitatge de protecció oficial als nostres municipis, per exemple. Estem contents perquè s’està escoltant la veu d’aquestes nou ciutats que representen tot un territori. I s’està parlant de temes que no només fan referència a Barcelona. També estem obrint la connexió de la capital catalana amb el territori. Les nostres ciutats són ròtules de connexió del que és la gran Barcelona amb l’interior del país.

En una entrevista recent amb el Línia, Antonio Balmón, vicepresident executiu de l’AMB, afirmava que “la institucionalització de la regió metropolitana està abocada a una paràlisi eterna”. Vostè és partidària d’intentar dotar aquest territori tan ampli d’una gran institució a l’estil de l’AMB o comparteix l’opinió de Balmón?
Jo soc partidària de qualsevol mena d’aliances i consensos, i de sumar. Només el fet de compartir estratègies ja ens ha posat al mapa com a municipi. Per tant, la clau és la capacitat d’establir relacions. Per a mi, aquesta és la via. Si s’ha d’institucionalitzar o no, ja es veurà més endavant. D’entrada, com a mínim som en el debat. La segona corona metropolitana vol ser a la taula dels grans debats de país: les infraestructures, la mobilitat, l’ocupació… Estem posant al centre debats que potser no hi eren. Ens reivindiquem com a territori clau i volem jugar el nostre paper en el futur del país.

Parlant de futur, d’aquí a un any hi ha eleccions municipals. Creu que podrà reeditar la majoria absoluta o amb guanyar les eleccions i poder seguir liderant el pròxim govern, sigui en solitari o en coalició, ja es conformaria?
En aquests moments estic necessàriament centrada en el dia a dia i en entomar aquest relleu. Que la ciutat continuï tirant endavant i poder acabar d’empènyer i completar els projectes de mandat que ens havíem compromès amb Josep Mayoral al capdavant. A partir d’aquí, hauré de passar pels òrgans corresponents de partit perquè em validin com a candidata.

Serà un tràmit, això, no? Està clar que vostè serà la candidata del PSC.
[Somriu] Tot necessita els seus processos interns, que en el nostre cas suposo que seran de cara a la tardor. Aleshores ja hi pensaré. Ara només penso a aprofitar al màxim el temps de mandat que em queda per complir els nostres compromisos.

Aquest divendres, Línia Vallès publicarà la part completa d’aquesta entrevista centrada en l’àmbit municipal.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram