Paula Ortega

Paula Ortega, durant una visita al Camp Nou. Foto: Paula Ortega

Els concursos on es qualifica el físic de les participants són la màxima expressió dels cànons de bellesa occidentals, però la indústria de la moda i els cossos idíl·lics a les xarxes socials també contribueixen a la pressió estètica. La salut mental, tant del públic com de qui hi treballa, n’és la principal perjudicada.

Paula Ortega va néixer a Martorell i té doble nacionalitat juntament amb la de les Filipines, on els certàmens de bellesa “són pràcticament un esport nacional”. Va ser allà on es va endinsar en aquest món quan tenia 22 anys. Declara que no era fàcil en l’àmbit emocional perquè de seguida l’empenyien a perdre pes i a fer-se retocs estètics per arribar a tenir un físic ideal, el que feia que es preguntés contínuament si era prou guapa i forta per formar-ne part.

Ortega, a més, és infermera i assegura que gràcies a la seva formació sanitària no ha fet mai “bogeries amb la dieta”. “Volien que m’alimentés amb un ou i quatre plàtans durant tot el dia”, afegeix. Amb tot, a principis del 2020 era al país asiàtic per participar en el concurs de Miss Univers Filipines i la pandèmia la va obligar a confinar-se lluny de la seva família i amistats.

En aquest període sense poder sortir de casa va guanyar pes, cosa que va fer que es qüestionés la legitimitat de la seva candidatura i que comencés a comparar-se amb les seves companyes. Explica que en aquell moment estava molt malament mentalment, però va voler participar-hi de totes maneres. Quan va acabar el certamen, li van diagnosticar depressió. Les inseguretats s’havien agreujat a causa de la pressió que patia i estar lluny dels seus éssers estimats no la va ajudar.

“A les Filipines volien que m’alimentés amb un ou i quatre plàtans en tot el dia”

Carina Cervino, psicoterapeuta gestalt –un corrent de la psicologia moderna– a Martorell i especialista en ansietat, explica que la violència estètica afecta sobretot l’autoestima i que això interfereix en molts àmbits de la nostra vida: “D’alguna manera, la capacitat de decisió s’anul·la i es passen a acceptar idees que dicten l’entorn i la societat. Coses que en un principi la persona es negaria a veure com a adequades”. En aquests casos, Cervino recomana tenir un tractament terapèutic per enfortir el pacient donant-li les eines necessàries.

Actualment, Ortega és Miss Univers Catalunya 2022 i declara que continua en aquesta indústria perquè li dona un espai per parlar del que li interessa. De fet, fa servir el seu altaveu com a guanyadora del concurs al nostre país per tractar la salut mental. Ara està curada de la depressió i la seva experiència li permet abordar el tema des d’un vessant personal que convida a l’empatia.

Tanmateix, exposa que actualment sap què pot aportar i què no i que coneix els seus límits. “Ara soc molt més madura; no ho era quan vaig començar amb 16 anys com a model a Barcelona”, detalla. També explica que llavors va deixar-se portar per alguns dels consells que li donaven per ajudar-la, però que no era el que realment ella volia. Ara sí que ho sap. “Al cap i a la fi, qui està a dalt de l’escenari soc jo i vull mostrar la meva seguretat. Així és com em sento maca i em sembla el més important”, afirma.

Preguntada sobre si els certàmens de bellesa perpetuen els cànons i la violència estètica, Ortega respon: “M’agradaria dir que no, però la realitat és que sí, tot i que estan canviant”. I aprofita l’avinentesa per conscienciar el jovent que no copiï un ideal de bellesa sense preguntar-se abans “qui soc?”.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram