Turistes Estats Units

Els turistes dels Estats Units passen una mitjana de cinc dies a la ciutat. Foto: Ajuntament de Barcelona

A principis d’any, el Gremi d’Hotels de Barcelona es mostrava cautelós en relació amb el futur econòmic del sector. Després d’un Nadal frustrat per la variant òmicron, l’hostaleria ho fiava tot, per una banda, als congressos, fires i festivals que s’han celebrat des de l’hivern i, per l’altra, al turisme internacional de l’estiu. “És molt important que torni el turisme americà”, afirmava aleshores el president del Gremi d’Hotels, Jordi Clos. “Barcelona està plenament afectada per la manca de visitants internacionals, que representen el 85% per a la ciutat”, afegia.

Missió (gairebé) complerta

Si analitzem les darreres dades de turisme publicades per l’Ajuntament de Barcelona, podem veure que les esperances de Clos s’han fet realitat. El passat mes de maig, el nombre de turistes vinguts des de la primera potència mundial va arribar a xifres prepandèmiques: la capital catalana va registrar gairebé 64.000 turistes dels Estats Units en un mes.

L’agost del 2019, la ciutat va comptabilitzar un miler menys d’aquests turistes respecte de la xifra d’aquest mes de maig, mentre que el juliol de fa tres anys el nombre de turistes vinguts de l’altra banda de l’Atlàntic se situava en els 87.136. D’aquesta manera, encara s’han de publicar les xifres d’aquests dos mesos tradicionalment molt turístics per determinar si la recuperació és total.

Sigui com sigui, aquests gairebé 64.000 turistes del maig passat són molts més que els que van visitar la ciutat els mesos de maig del 2020 (1.617) i del 2021 (2.515), i representen la xifra més alta de viatgers dels Estats Units en un mes que es registra des de l’octubre del 2019.

Per què són tan importants?

El turisme dels Estats Units és cabdal per a Barcelona. Així ho considera tot el sector. Tanmateix, no és una qüestió de percepcions, només. Segons l’Observatori del Turisme a Barcelona, el turista nord-americà “s’allotja principalment en hotels, viatja per motius d’oci i fa una estada de 5,11 nits”. Les dades es refereixen tant a viatgers del Canadà, com de Mèxic com dels Estats Units, tres països que representen el 9% del turisme a la ciutat.

La mitjana d’edat d’aquests turistes se situa per sobre dels 41 anys. “El comportament del turista mexicà difereix quant a les persones amb qui viatja, ja que acostuma a fer-ho en solitari (33,2%), mentre que els estatunidencs (33,4%) i els canadencs (44%) ho acostumen a fer en parella”, afirmen des de l’Observatori.

Però si hi ha un element que diferencia el turisme dels Estats Units és el grau de despesa. “Els turistes estatunidencs són els que fan les despeses més elevades en transport d’arribada, allotjament i estada”, detalla l’organisme. De fet, de mitjana un turista dels Estats Units gasta 1.778 euros en tot el seu viatge i 188 euros diaris.

Finalment, aquesta mena de turisme té predilecció pels indrets emblemàtics de la ciutat, com per exemple la Rambla, el barri Gòtic i la Sagrada Família, i el que més valora és l’arquitectura i la cultura.

Camp per recórrer

Malgrat que la situació s’està redreçant, per a alguns el nombre de turistes de fora d’Europa a Barcelona hauria de ser més gran. Això és el que defensava l’exalcalde de la ciutat Jordi Hereu en una trobada d’empresaris dels sectors turístics barceloní i madrileny el passat 14 de juliol. “Encara que Barcelona té molt d’èxit als Estats Units, pel que fa a turisme internacional estem a anys llum de Londres i París”, afirmava.

Per al socialista, cal captar visitants de llarga distància “perquè es tracta d’un turisme que gasta més del doble de la mitjana”, a diferència del turisme europeu, que va considerar “turisme quasi nacional” i de “cap de setmana”.

Segons les xifres d’Hereu, del mercat intercontinental Espanya només té el 7% dels visitants de tota Europa. Del turisme provinent de la Xina, per exemple, un terç se’n va al Regne Unit i un 18% a Itàlia. “A veure si a Barcelona alguns se n’assabenten… El turisme de llarg radi requereix infraestructures de connectivitat intercontinental”, va sentenciar l’exalcalde tot referint-se, amb sarcasme, a l’ampliació de l’aeroport.

No obstant això, actualment el turisme asiàtic al qual feia referència Hereu no ha tornat per altres factors que poc tenen a veure amb la connectivitat aèria. En el cas de la Xina o del Japó, abans de la pandèmia arribaven a la ciutat uns 12.000 visitants de mitjana per cadascun dels dos països. En canvi, avui dia aquestes xifres, tant de la Xina (3.009 visitants el maig) com del Japó (937), són molt més baixes. Les mesures de restricció per la covid que hi ha en aquests dos països expliquen aquesta baixada del nombre de turistes.

Per altra banda, si en referim a Rússia, un altre dels països amb turistes que fan una despesa elevada, dels 12.000 turistes mensuals que es registraven el 2019 hem passat als pocs més de 1.000 que es quantifiquen ara. En aquest cas és la guerra la que està darrere d’aquesta davalla.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram