Turistes a les Rambles

Durant la Setmana Santa s’ha produït la reactivació del turisme a Barcelona i s’ha assolit el 85% de l’ocupació hotelera. Foto: Carola López/ACN

Mentre uns ho celebren, els altres miren el que va passar durant la Setmana Santa amb preocupació. Mai plou a gust de tothom, resa la dita. I quan parlem de turisme, la sentència encara és més certa.

La pandèmia va deixar el sector turístic a l’UCI, però sembla que el darrer període de vacances ha servit per tornar a la situació d’abans de la covid. Així ho considera el Gremi d’Hotels de Barcelona, que ha valorat molt positivament l’ocupació d’habitacions en les últimes setmanes.

Segons el Gremi, Barcelona ja ha arribat al 87% de la seva planta hotelera oberta i hi ha esperances de recuperar les xifres de facturació de cara a la campanya d’estiu. Alhora, durant la Setmana Santa s’han superat les expectatives i s’ha assolit el 85% d’ocupació hotelera a la ciutat.

A favor del turisme

Jordi Clos, president del Gremi d’Hotels de Barcelona, assenyala que després de dos anys en què la seva activitat ha estat “plenament afectada per la crisi sanitària, amb un percentatge molt important d’hotels tancats”, el sector viu en aquests moments “un procés de reactivació”. “Tenim plena confiança que arribarem a l’estiu amb tota la planta hotelera oberta”, afegeix.

No només des de Barcelona s’ha valorat positivament la reactivació. Des d’altres institucions de la regió metropolitana, com el Consell Comarcal del Vallès Oriental, s’ha assenyalat que “les xifres d’ocupació recorden a dades d’abans de la pandèmia”. Així mateix, aquest Consell Comarcal celebra el retorn dels turistes, “no només dels de proximitat, que segueixen i seguiran tenint una gran importància, sinó també dels europeus i americans, que aprofiten el que anomenen vacances de primavera per acostar-se al territori”.

La llista de valoracions en la mateixa línia és llarga. Tal com declarava al Línia Eixample la presidenta de l’Eix Sagrada Família, Amor García, “el que està perdut, que va ser molt, perdut està, però esperem començar a recuperar-nos de mica en mica”.

Finalment, també des de l’Ajuntament de Barcelona s’ha valorat positivament l’afluència de turistes. El regidor de Turisme, Xavier Marcé, afirmava que “no és fàcil comprendre que es qüestionin els efectes d’una Setmana Santa amb bastant turisme sense analitzar el que suposava fa mesos la baixada de persianes, els restaurants buits i els comerços sense clients”. Ho deia per criticar els que denuncien els problemes que la gran afluència de turistes va generar als barris més visitats.

En contra del turisme

Al centre de Barcelona, a Ciutat Vella, la recuperació del turisme va generar conflictes. En declaracions al Línia Ciutat Vella, l’Associació de Veïns del Gòtic afirmava, just després de la Setmana Santa, que el barri havia viscut una situació de “massificació” i advocava de nou pel decreixement turístic.

En línies semblants s’expressava el veïnat de Sagrada Família quan afirmava que la normalitat s’ha traduït en una massificació de l’espai públic “típica de la Barcelona d’abans de la pandèmia”.

De fet, alguns turistes no van poder entrar a la basílica de Gaudí perquè s’havien exhaurit les entrades. “No volem que [la Sagrada Família] es converteixi en les segones Rambles de la ciutat, amb tanta restauració enfocada a les masses”, afirmava Sergi Gómez, de l’Associació de Veïns de la Sagrada Família.

Més contundent es mostrava Dani Pardo, de l’Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic, en una entrevista a beteve, quan afirmava que si la situació no canvia, “no quedarà cap altra opció” que dur a terme mobilitzacions “de cara a l’estiu”.

Així mateix, des de l’àmbit polític també es van sentir veus crítiques amb el que va passar durant la Setmana Santa. “Cal que les administracions treballem per acabar amb aquesta sobreexplotació dels barris, perquè Ciutat Vella és un lloc per viure-hi i no un aparador ni un producte”, deia el regidor dels comuns Jordi Rabassa.

Per la seva banda, ahir mateix ERC presentava la seva proposta per fer front als efectes adversos del turisme. Es tracta del que el partit anomena Pla Estiu i implica, entre altres accions, “licitar amb urgència la contractació i reactivació de l’equip de visualització d’allotjaments il·legals, presentar l’informe de càrrega turística per valorar la gestió de l’arribada de creueristes o descartar definitivament el finançament públic de qualsevol recurs o producte turístic ja massificat o vinculat amb espais de gran afluència”.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram