Aus Delta Llobregat

La Generalitat aposta per doblar la superfície de zones protegides al delta. Foto: Marc Durà

La Generalitat augmentarà les zones protegides del delta del Llobregat més del doble. El projecte d’ampliació de les Zones d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) del delta preveu passar de les 935 hectàrees actuals a una superfície de 2.372. Es tracta d’una proposta que dona resposta a les peticions de la Comissió Europea per protegir el delta.

L’encarregada de presentar la proposta va ser la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, que en una visita al Prat de Llobregat, a mitjans de juny, va especificar les zones que passaran a tenir un règim especial de protecció. Algunes d’aquestes són velles conegudes en l’àmbit de les reivindicacions ecologistes, com ara l’Olla del Rei, a Castelldefels, Cal Trabal, a l’Hospitalet de Llobregat i la resta de terrenys naturals que envolten l’aeroport i que encara no tenien aquesta distinció. De fet, aquesta notícia no ha deixat indiferent ningú.

Per la seva banda, la patronal AEBALL rebutja l’ampliació de les zones ZEPA que proposa la Generalitat perquè, segons sosté, “hipoteca” el futur del Baix Llobregat. En aquest sentit, els empresaris asseguren que aquesta protecció posa en perill inversions com ara l’ampliació de l’aeroport, de la qual diu que és “incompatible” amb aquest pla de protecció. Tanmateix, cal destacar que la zona per on es volia allargar la tercera pista de l’aeroport, a la Ricarda, ja era una zona protegida abans de la proposta de la consellera Jordà.

Sigui com sigui, AEBALL considera que aquest increment de la protecció comportaria que no es pogués fer la connexió per alta velocitat amb els aeroports de Girona i Reus, i recorda que aquesta era una de les alternatives que els contraris a l’ampliació de l’aeroport del Prat van plantejar.

En aquesta línia es mou l’Institut Agrícola de Sant Isidre, presidit per Baldiri Ros, membre de la junta d’AEBALL, que creu que el pla del Govern “congela l’activitat productiva amb multitud de prohibicions i limitacions per als empresaris agrícoles”.

Els pagesos, en contra

Qui també s’ha mostrat en contra d’aquesta proposta ha estat la pagesia. En aquest sentit, Unió de Pagesos ha anunciat que presentarà al·legacions al projecte per tal d’evitar que afecti l’activitat agrària a la zona. Sense anar més lluny, el sindicat no vol que se situïn les zones de protecció sobre camps de conreu, fet que creuen provocat per una “deixadesa i mala gestió històrica” al delta per part de les diferents administracions. També critica que la Comissió Europea utilitzi l’inventari elaborat per una entitat privada, SEO Birdlife, com a referència per a la delimitació de les zones ZEPA.

No obstant això, la consellera Jordà va anunciar un pla de gestió de l’espai agrari del delta que ha de posar en valor el seu potencial agrícola com a productor d’aliments per a més de 5 milions d’habitants del seu entorn. De fet, Jordà va destacar la pagesia com un “element necessari” per a la conservació de la biodiversitat i va anunciar un pla de tecnificació agrària per valor de 35 milions d’euros fins al 2026, que té la finalitat de millorar les condicions dels agricultors, descarbonitzar l’activitat i fomentar la pagesia professional i l’estalvi hídric. En aquest cas, Unió de Pagesos celebra que finalment es posi sobre la taula un pressupost per executar unes inversions que, tal com diuen, ja haurien d’estar fetes. A més, la proposta del Govern ha topat amb el rebuig de les cooperatives agràries de Gavà i Viladecans, que també hi veuen un augment de restriccions i limitacions per als pagesos, la qual cosa, alerten, pot acabar convertint-se en un “greu problema” per al futur alimentari de la metròpoli.

No tot, però, han estat crítiques. L’alcalde del Prat, Lluís Mijoler, va celebrar el compromís de preservació d’un patrimoni natural “únic” a Europa i “estratègic” en un context d’emergència climàtica. Per la seva banda, des de l’Ajuntament de Castelldefels també han rebut amb molta satisfacció la inclusió de l’Olla del Rei en el catàleg de zones ZEPA i ja han demanat una reunió amb Jordà per concretar quan es posaran en marxa les accions previstes al pla de protecció, com ara la millora del sanejament de les aigües que ajudi a posar fi als problemes de vessaments.

Des de la plataforma Salvem l’Olla del Rei, en canvi, recorden que aquest espai no estava inclòs en la primera proposta de zones ZEPA del novembre passat, i destaquen que l’Ajuntament de Castelldefels sempre ha mostrat la seva negativa a demanar formalment i pública la inclusió d’aquest espai natural a l’àmbit de protecció.

Peatge per accedir al Parc Agrari?

El pagès pratenc Josep Miquel Piñol va proposar a finals del maig en una tertúlia a El Prat Ràdio que es cobrés un peatge per accedir al Parc Agrari. Piñol recorda que la gran afluència de gent que hi passeja dificulta la feina dels pagesos, que denuncien el robatori dels seus productes.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram