Discoteca

La violència sexual està íntimament relacionada amb els entorns d’oci. Foto: Blanca Blay/ACN

Una nit de festa pot ser molt divertida. Sortir, ballar, riure, parlar, menjar, emborratxar-se, flirtejar… Malauradament, per a les dones, les nits de festa també poden ser un infern.

El passat 30 de juny, els sis jutjats de menors de la ciutat de Barcelona, que donen servei a tota la demarcació, explicaven en una roda de premsa que els casos de menors investigats per abusos sexuals havien augmentat el 2021 i durant el primer trimestre del 2022. David García, delegat dels jutjats de menors de Barcelona, admetia que “no és infreqüent” que en les guàrdies d’aquests jutjats arribin menors investigats per abusos sexuals a amigues després d’una nit de festa i de la ingesta d’alcohol o de drogues.

Submissió química

Uns dies abans, els Mossos d’Esquadra donaven dades concretes sobre com es cometen aquesta mena de delictes. Segons el cos policial, “en l’entorn de l’oci nocturn s’observa la presència d’una modalitat delictiva consistent en els abusos sexuals per vulnerabilitat química i submissió química”. En el primer dels conceptes, els Mossos parlen d’homes que, quan veuen noies sota els efectes de l’alcohol o de les drogues, decideixen agredir-les. En el segon dels casos, la policia catalana parla de “seleccionar una víctima i generar-li una situació involuntària de vulnerabilitat” per més tard abusar d’ella o violar-la.

Aquestes agressions, més enllà de les dificultats que tenen les víctimes per denunciar-les a conseqüència de l’estigma que encara hi ha en el marc de la violència masclista, són difícils de demostrar, perquè quan una noia decideix emprendre accions legals probablement les substàncies que ha pres ja no són detectables al seu cos. “Els investigadors es troben sovint amb la dificultat de trobar restes de la substància en sang o a l’orina de la víctima perquè la denúncia s’ha fet hores més tard”, puntualitzen des dels Mossos.

Durant el 2021 i fins al juny del 2022 es van recollir 288 casos d’aquesta mena. A Barcelona és on més n’hi va haver, i les dades dels Mossos confirmen que la regió metropolitana va ser el segon territori en nombre de casos.

Víctimes i agressors

La violència sexual té una de les seves potes ancorades en l’oci. Ho demostra el perfil de les víctimes i dels agressors.

Segons expliquen des dels Mossos, “l’any 2021 les noies d’entre 12 i 23 anys” van ser les que més denúncies per abusos sexuals van tramitar. De fet, quasi la meitat de les 2.528 que es van fer eren de noies d’entre aquestes edats. Pel que fa a les agressions sexuals, de les 1.312 denúncies que els Mossos van rebre, 473 eren de noies d’entre 14 i 21 anys.

Per altra banda, en relació amb l’edat de l’agressor es pot apreciar que més d’un de cada 10 és menor d’edat.

Aconseguir una nit segura

La nit no és terreny segur. Tant homes com dones així ho creuen. “El 77% de les dones se senten insegures quan estan soles en un entorn de festa, mentre que en els homes aquesta xifra és del 23%”, afirmen des dels Mossos.

És per aquest motiu que tant des del cos policial com des d’altres institucions s’estan duent a terme plans per evitar les agressions sexuals en entorns d’oci.

Així, des de la policia catalana s’ha desenvolupat un pla d’acció que, entre altres mesures, millorarà la seguretat dels itineraris de les zones d’oci fins al transport públic o identificarà persones en situació de vulnerabilitat per tal de garantir la seva seguretat al tancament i sortida dels locals i esdeveniments d’oci. Aquestes accions aniran acompanyades d’una campanya sota l’eslògan “sense consentiment és violència”.

En la mateixa línia, l’Ajuntament de Barcelona ha anunciat que impulsarà una campanya de divulgació per prevenir els riscos de la submissió química. Ho farà en col·laboració amb el sector de l’oci nocturn.

La violència sexual en general

Sens dubte, la nit és un dels terrenys adobats per a la violència sexual. Malgrat això, les agressions i abusos que viuen les dones van molt més enllà.

Tal com expliquen des dels Mossos, en els darrers 10 anys ha augmentat un 65% el nombre de denúncies a tota Catalunya. Pel que fa a la regió metropolitana, les denúncies per violència masclista han crescut un 12% en l’última dècada. De les 2.376 que es van posar el 2011 hem passat a les 2.659 del 2021.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram