Pacte Industrial

Foto de família dels assistents a la reunió anual del Consell General del Pacte Industrial Metropolità. Foto: Twitter (@CaneteFilo)

Badalona va ser, segons el president de Restarting Badalona, Ferran Falcó, “la ciutat amb més diversificació industrial de l’àrea metropolitana fins a mitjan segle passat”. Durant les darreres dècades, tanmateix, “el pes industrial de la ciutat no ha parat de disminuir”, diu Falcó.

Amb aquest context, el Badalona Centre Internacional de Negocis (BCIN) va acollir dimarts el XXVI Consell General del Pacte Industrial Metropolità. L’última vegada que Badalona va ser la seu d’aquesta reunió va ser l’any 2008. Per a l’alcalde badaloní, Rubén Guijarro, “el pacte és el millor exemple que només des de la col·laboració entre diferents actors i institucions es pot aconseguir que el territori metropolità estigui cohesionat i avanci per afrontar els reptes més immediats”.

La reunió dels associats al Pacte va servir per incorporar el Consorci de la Zona Franca de Barcelona com a “nou soci de caràcter rellevant” i per aprovar l’adhesió del municipi de Montmeló. A banda, el coordinador general del Pacte, Carles Rivera, va presentar la memòria del 2021 i va reivindicar “la funció de l’associació com a espai idoni per incentivar la col·laboració entre els diferents agents, públics i privats”.

En aquest sentit, Falcó opina que “no hi ha reindustrialització ni possibilitat de generar activitat industrial si no hi ha col·laboració publicoprivada”. Una de les ponències de la jornada va ser a càrrec de Sònia Llorens, directora de la Càtedra d’Economia Circular i Sostenibilitat del Tecnocampus Mataró-Maresme. Portava el nom de Transformar la indústria des del territori: sostenibilitat, innovació i empoderament dels agents i va versar sobre la col·laboració entre els diferents agents del territori com a element clau per a la transformació industrial.

Transformació pendent

Per al president de Restarting Badalona, el procés de reindustrialització a Badalona ha de passar per la revitalització de dos dels polígons industrials de la ciutat. Els polígons de Badalona Sud i de Can Ribó “no tenen inversions ni propostes de planejaments diferents dels actuals i necessiten una profunda revisió del que ha de ser el seu futur”, assegura Falcó. Pel que fa al de Badalona Sud, el problema per a Falcó rau en el fet que només serveix per abastir els basars xinesos de l’àrea metropolitana i necessita reconvertir-se per guanyar valor afegit. El polígon de Can Ribó, en l’opinió de Falcó, necessita una reforma que el vinculi amb les activitats mèdiques de Can Ruti: “Que tota la recerca que es fa a Can Ruti acabi impulsant la creació d’empreses i que els prototips que resultin de la recerca universitària acabin consolidant-se com a productes mèdics al servei de la societat”.

En general, per als representants polítics que van assistir al Consell del Pacte Industrial Metropolità, la reunió va ser un èxit. L’alcaldessa de Sant Adrià, Filo Cañete, va assegurar que “s’ha de fomentar i afavorir la transformació de les indústries per adaptar-nos als nous temps i a les noves necessitats, per exemple amb l’economia circular i la sostenibilitat”. Per la seva banda, el president del Consell General del Pacte Industrial, Jaume Collboni, va fer una crida perquè la Generalitat “doti el sector dels instruments i els recursos pressupostaris necessaris per garantir l’ocupació de qualitat”.

L’augment de les inversions acostuma a ser la demanda més repetida: “Els diners apareixen quan el planejament dona sentit a la col·laboració publicoprivada. Si no hi tenen res a guanyar, no hi posaran un duro”, sentencia Falcó.

‘Hub’ digital

Un exemple de bones pràctiques publicoprivades que aporten valor afegit és, per a Falcó, el futur hub digital que acollirà en els pròxims anys el recinte de les Tres Xemeneies, entre Sant Adrià i Badalona. “De la mà del hub, l’arribada del cable submarí de telecomunicacions aproparà companyies del negoci de les dades, cosa que podria influir en la transformació necessària del polígon Badalona Sud”, conclou el president de Restarting Badalona.

25 anys de pacte industrial

El Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona va néixer l’any 1997 amb la missió de configurar una aliança estratègica entre administracions públiques, organitzacions empresarials i sindicats per impulsar la indústria, l’ocupació i la cohesió social a la metròpoli.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram