Parc Agrari del Baix Llobregat

Camps de conreu del Parc Agrari del Baix Llobregat. Foto: Línia

Tothom coincideix a opinar que el Parc Agrari del Baix Llobregat és una rara avis que cal preservar. I és que un espai natural i agrícola ubicat al cor d’una gran metròpoli europea –i a tocar d’un aeroport internacional– no és una cosa que es vegi sovint. Una altra cosa és la seva gestió i com s’ha de preservar. Aquí les opinions són variades i, sovint, contraposades. Això s’ha pogut constatar les últimes setmanes, arran de la proposta dels ajuntaments de Gavà, Sant Boi i Viladecans per modernitzar-lo i posar-lo al dia.

Tot plegat ho van explicar a mitjans de maig els alcaldes de Viladecans i Gavà, Carles Ruiz i Gemma Badia, i el tinent d’alcaldia santboià César Tovar, que va substituir l’alcaldessa, Lluïsa Moret, que no va poder assistir a la presentació del projecte perquè estava liderant el gabinet de crisi després de l’accident que va costar la vida a un maquinista del Carrilet.

A l’acte, que va tenir lloc a l’Agròpolis de Viladecans, els tres consistoris van proposar la creació d’un hub agrícola al Parc Agrari del Baix Llobregat que ajudi a modernitzar-lo i a fer-lo més competitiu. Els representants polítics no van anar gaire més enllà i van expressar que el projecte s’anirà detallant a mesura que avanci, tot i que van anunciar que volen impulsar la creació d’empreses dedicades a l’agricultura 4.0 i van mostrar el suport de la Universitat Politècnica (UPC), de la patronal AEBALL i de Mercabarna.

Per tot plegat, el més interessant de la presentació a l’Agròpolis van ser les descripcions que els tres polítics van fer de la situació actual del Parc Agrari del Baix Llobregat i de la pagesia. “El model agrícola està esgotat”, va assegurar Tovar. Badia, per la seva banda, va recordar que hi ha un greu problema de relleu generacional a la professió –tal com va explicar el Línia en un reportatge el mes de març– i que la pagesia de la comarca pateix una “manca d’inversions necessàries” per convertir el Parc Agrari del Baix Llobregat en un pol competitiu.

Gestió “obsoleta”

“No som una postal, l’agricultura ha de ser competitiva i ha de generar llocs de feina”, va afegir Ruiz, que va insistir, juntament amb els altres dos representants, que el model actual de gestió del parc –en mans d’un consorci on hi ha la Generalitat, la Diputació, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i una quinzena d’ajuntaments– està “obsolet”.

Aquesta esmena a la totalitat en tota regla es va fer davant d’actors que en més d’una ocasió han expressat reticències amb les polítiques del consorci. De fet, a la presentació a l’Agròpolis hi havia el president de l’Institut Agrícola de Sant Isidre, Baldiri Ros, una institució al·lèrgica a les polítiques del Parc Agrari del Baix Llobregat –que considera “intervencionistes”– i que proposa donar més llibertat de decisió als pagesos.

Sigui com sigui, la voluntat de Gavà, Viladecans i Sant Boi és buscar el màxim consens per “trobar sortides” per a la pagesia com a sector econòmic clau a la comarca. Preguntats aquell dia sobre el paper del consorci en tot plegat, el mateix Ruiz va respondre que volen parlar amb ells i amb més actors de la comarca. “Les aliances, aquest és el model”, va afegir.

Aquest diari s’ha posat en contacte amb el Consorci del Parc Agrari del Baix Llobregat, des d’on rebutgen fer cap pronunciament al respecte, al·legant la “poca” informació que hi ha sobre el projecte.

I el Prat, què?

Qui aposta per la feina del consorci és el Prat. L’Ajuntament pratenc va ser un altre dels grans absents a la presentació del projecte. Un consistori, tot s’ha de dir, en mans dels comuns, a diferència dels altres tres, on governen els socialistes.

Amb tot, fonts municipals del Prat indiquen al Línia que continuaran treballant “en el marc del Consorci del Parc Agrari del Baix Llobregat” per desenvolupar projectes de futur. A més, recorden que el Prat ha estat sempre un agent “clau” en l’impuls i projecció del parc, el qual “no existiria” sense aquest esforç i el compromís de “molta gent”.

Les mateixes fonts mostren disposició a dialogar amb els impulsors del projecte del hub, perquè diuen compartir els objectius de generació de prosperitat i riquesa “davant de vells models voraços i depredadors” dels espais naturals. Un matís important, aquest últim, que comparteixen amb els ecologistes i una part de la pagesia i que corrobora les diferències que hi ha per establir un model per al Parc Agrari del Baix Llobregat.

Pagesos i ecologistes, units

De fet, qui s’ha mostrat molt crític amb aquesta proposta de hub han estat els ecologistes i els pagesos, que per una vegada coincideixen a opinar que aquest projecte és un “rentat de cara verd”, segons denuncien des d’Ecologistes en Acció.

Per la seva banda, Unió de Pagesos considera que aquesta proposta “llença pilotes fora” per amagar el que titllen de “deixadesa de funcions dels consistoris” amb el Parc Agrari del Baix Llobregat.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram