La conversa es va poder seguir en directe a l’Espai Línia. Foto: Joanna Chichelnitzky
En una època de debats educatius encesos i d’un cert desprestigi de l’autoritat dels docents a les aules, que una alcaldessa convidi a la seva investidura els seus antics professors és de valorar. Això és precisament el que va fer a l’agost la batllessa de Santa Coloma de Gramenet, Mireia González, que va visitar l’Espai Línia el 29 d’abril per participar en la quarta sessió del cicle de conferències amb els alcaldes i alcaldesses de la metròpoli que impulsa el diari Línia, sota el títol Pensar, parlar i explicar la ciutat metropolitana.
Amb l’ensurt encara al cos per l’apagada general del dia anterior –que, segons va dir González, no va ser la seva primera gran “crisi” al capdavant del consistori–, l’alcaldessa de Santa Coloma va fer valdre la seva condició de pedagoga per reivindicar l’educació. “Els municipis hem de tenir més poder a l’hora de decidir sobre les oportunitats educatives dels nostres ciutadans”, va reclamar González, que va ser entrevistada pel director editorial del Línia, Arnau Nadeu.
Escoltar els ajuntaments
En aquest sentit, l’alcaldessa va reiterar la necessitat d’escoltar els ajuntaments en matèria educativa. “La proximitat que tenim els municipis amb els centres educatius i la realitat de la nostra ciutadania fa que tinguem informació molt important”, va argumentar González. “Durant molts anys hem allunyat la possibilitat que els municipis participéssim de forma real en la construcció de les nostres comunitats educatives”, va afegir.
“La proximitat que tenim els municipis amb els centres educatius i la realitat de la nostra ciutadania fa que tinguem informació molt important”
Tot i que l’alcaldessa de Santa Coloma va reconèixer que el tema de l’educació és “complex” i que no hi ha receptes màgiques que n’aixequin el nivell “d’un dia per a l’altre”, sí que va posar èmfasi a “fer confiança” als equips docents. “Hem de fer un pas al costat i deixar treballar els que dominen la ciència, perquè l’educació és una ciència”, va destacar González.
El model de seguretat colomenc s’exporta al país
L’entrevista va tractar altres temes d’interès, com la seguretat, una de les grans preocupacions metropolitanes. Sobre aquesta qüestió, l’alcaldessa colomenca va destacar que la seguretat “és essencial” per garantir els drets dels ciutadans i desenvolupar projectes estratègics, tot i que, tal com va admetre, sovint és un “debat incòmode” per a l’esquerra. Tot i això, proposa que el progressisme “sigui realista” i que parli amb franquesa als veïns.
Mireia González va evitar entrar en polèmiques. Foto: Joanna Chichelnitzky
De fet, González va reivindicar el paper de la policia local de Santa Coloma, la segona millor valorada de tota la metròpoli. Així ho van indicar els veïns, en una enquesta publicada al gener per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) que González va voler entrar a analitzar amb més detall. “Si ens fixem exactament en qui valora millor la nostra policia local, són les persones en situacions econòmiques més vulnerables”, va assenyalar la batllessa, que considera que la gent més vulnerable, “la que veu més amenaçats els seus drets, ha de saber que els serveis públics com la seguretat estan al seu costat”.
“Si ens fixem exactament en qui valora millor la nostra policia local, són les persones en situacions econòmiques més vulnerables”
Això és, a parer seu, “el gran èxit” de la política de seguretat que s’ha portat a terme a Santa Coloma. “És un model que ara traslladem a la resta de Catalunya”, va fer valdre González en referència a l’actual consellera d’Interior i anterior alcaldessa, Núria Parlon, a qui va dedicar molts elogis al llarg de la conversa amb Nadeu.
Habitatge: buscar solucions i no “barallar-se”
Tanmateix, hi ha altres qüestions pendents que preocupen els ciutadans i que requereixen solucions. Una d’aquestes és l’habitatge, que afecta de manera rotunda els municipis metropolitans.
Preguntada sobre les paraules de l’alcaldessa del Prat, Alba Bou, que en l’anterior trobada del cicle d’alcaldes i alcaldesses del Línia va expressar que els socialistes s’havien fet seus els postulats dels comuns en matèria d’habitatge –”No vull xulejar, però se están viniendo a las nuestras”, va etzibar Bou aleshores–, González va tirar de diplomàcia i va evitar entrar en polèmiques. “No fa falta que ens barallem per aquestes coses per veure qui guanya. Necessitem solucionar els problemes”, va respondre l’alcaldessa, que, això sí, va deixar anar que Barcelona, en mans dels comuns d’Ada Colau els últims anys, “no és aliena a la crisi de l’habitatge”.
Amb tot, González va destacar que el Govern de Salvador Illa “té un pla que és clar” en matèria d’habitatge i que Santa Coloma treballa en aquesta línia “des de fa molts anys”.
La conversa va ser amb el directori editorial del Línia, Arnau Nadeu. Foto: Joanna Chichelnitzky
L’ombra de Rufián
La conversa entre González i Nadeu no va eludir la figura de Gabriel Rufián, el mediàtic exregidor d’ERC a l’Ajuntament colomenc que va renunciar a la seva acta al gener per centrar-se en la seva tasca al Congrés dels Diputats, a Madrid. Les paraules que Rufián va pronunciar a la mateixa cadira on seia González, abans de les eleccions municipals del 2023 –“en una ciutat com Santa Coloma no competeixes contra un partit [el PSC], sinó contra un règim“–, van sobrevolar l’ambient. “Hem de ser curosos amb les paraules”, va dir González quan Nadeu li va recordar aquella declaració de Rufián que va portar cua. “No va ser just”, va reblar l’alcaldessa, que, malgrat tot, va voler expressar el seu “respecte” per tots els regidors del Ple i pels seus projectes polítics.
“El Rufián dels plens no era el del Congrés”
Sigui com sigui, González va assegurar que la manera de fer política característica de Rufián “no es va reproduir al Ple” colomenc. “El Rufián dels plens no era el del Congrés”, va afirmar l’alcaldessa, que va recordar que el republicà només va anar a la meitat de les sessions convocades mentre va ser regidor.
Les “desafortunades” paraules de Tovar sobre el català
La resposta de González respecte de les paraules de Rufián del 2023 a l’Espai Línia van donar peu a parlar sobre una altra polèmica política, en aquest cas relacionada amb un membre del seu govern. En concret, sobre les paraules de Salva Tovar, regidor de Ciutadans –partit que forma part del govern municipal amb els seus dos regidors–, que al desembre va anunciar públicament a les xarxes que no respectaria la llei de política lingüística. “Jo aquesta llei sincerament no la respectaré, ja em podeu denunciar, nazis”, va etzibar el responsable de Seguretat del municipi a un usuari que l’interpel·lava al respecte.
González, que fins ara no s’havia expressat mai en públic sobre aquestes incendiàries declaracions, va reconèixer a la conversa amb el Línia que les paraules de Tovar –que segons va dir la batllessa es va disculpar poc després “motu proprio“– van ser afirmacions “desafortunades” que no representen el govern de Santa Coloma. Per tot plegat, González va aprofitar per fer valdre que el seu Ajuntament està compromès amb la promoció de la llengua catalana, tot recordant que va ser precisament a la ciutat on va néixer la immersió lingüística.
El llegat de Parlon
Si bé és cert que la seva figura va planejar al llarg de tota l’entrevista, González va reservar un moment de la conversa per lloar la feina de la seva antecessora al càrrec d’alcaldessa, Núria Parlon, actual consellera d’Interior. La nova batllessa va afirmar que la transició ha estat “digna” i que manté una estreta relació amb l’ara consellera, a qui consulta i amb qui parlen sobre alguns temes.
L’alcaldessa va tenir diversos elogis per a la seva antecessora, Núria Parlon. Foto: Joanna Chichelnitzky
I com es va assabentar González que seria alcaldessa de Santa Coloma? Com i quan li va dir Parlon? En la conversa a l’Espai Línia, la batllessa va explicar que Parlon li va plantejar a principis de juliol, quan l’acord entre PSC i ERC per fer Salvador Illa president de la Generalitat ja s’albirava a l’horitzó. Parlon, que des del maig de l’any passat ja sabia que seria consellera si Illa arribava a la presidència, va cridar González al seu despatx i, en una “conversa tranquil·la”, va proposar-li ser alcaldessa de la ciutat. “No m’ho esperava, va ser un moment molt intens”, es va obrir González davant del director editorial del Línia.
Dos dies més tard, i després de parlar-ho amb la seva família, va acceptar el càrrec. “Em suposava un pes i una responsabilitat important”, va admetre González. De fet, al seu Ple d’investidura va recordar, en un gest d’inusitada sinceritat, que seria fidel al projecte de Parlon, que és a qui els ciutadans havien votat a les urnes. “Hem de saber on som i quin és el mandat de la ciutadania”, va argumentar González, que va reconèixer que al voltant de Parlon hi havia “un ampli consens”.
La petjada del PSC a la ciutat
González també va valorar que la seva antecessora a l’Ajuntament va deixar “molts llegats” i va recordar que Parlon va agafar les regnes de la ciutat en plena crisi econòmica del 2008 i després de la dimissió de l’anterior batlle, Bartomeu Muñoz, investigat per la trama de corrupció del Cas Pretòria. Va ser en aquest moment que Nadeu va ironitzar amb el fet que quan hi ha hagut homes al capdavant de l’Ajuntament les coses “no han anat tan bé”, en clara al·lusió al serial de Muñoz. “No ho voldria dir tan clar”, va respondre, rient, l’alcaldessa. González va preferir destacar el paper del PSC a la ciutat, on governa de manera ininterrompuda des de fa 34 anys. “La transformació de Santa Coloma és evident”, va reivindicar l’actual batllessa.
“Manuela de Madre i Núria Parlon són dos grans referents que han obert camí a les dones”
L’entrevista va finalitzar amb la famosa anècdota que González va explicar al seu Ple d’investidura i que involucra l’exalcaldessa Manuela de Madre, que va liderar Santa Coloma a la dècada dels 90. I és que un dia, González, amb 10 anys, va dir a De Madre que hi havia un fanal del seu barri que feia temps que no funcionava. L’endemà ja estava arreglat, fet que la va empènyer a veure la utilitat de la política municipal. “Manuela de Madre i Núria Parlon són dos grans referents que han obert camí a les dones”, va concloure González.