Gent gran

El 50% de la població de més de 85 anys es beneficia del SAD a la metròpoli. Foto: Ofelia de Pablo i Javier Zurita / Oxfam Intermón

Si el 2006 un 21% de la població europea tenia més de 60 anys, s’espera que el 2050 aquesta xifra augmenti fins al 34%. Les dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) confirmen una idea preocupant: les nostres societats estan cada cop més envellides i això suposa un repte sense precedents, tant mèdic com econòmic i social.

En aquest sentit, són cada vegada més necessàries mesures per atendre la gent gran, com ara el Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) que els ajuntaments posen a disposició de la ciutadania.

Segons explica l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans (IERMB) en el seu estudi Polítiques locals de cura i atenció a l’envelliment: una mirada metropolitana, “el 15% de la població metropolitana de més de 65 anys és usuària dels serveis d’atenció domiciliària municipals”, i entre el gruix d’edat de persones de més de 85 anys “el percentatge és de més del 50%”.

En els últims 10 anys les persones usuàries d’aquests serveis municipals han crescut a l’àrea metropolitana. Si el 2010 el 2,1% en feia ús, gairebé deu anys després aquesta xifra arriba al 3,1%.

Malgrat això, com remarca l’estudi, els serveis d’atenció varien molts per municipis. Així, hi ha localitats on els serveis arriben a gran part de la ciutadania, com és el cas de Gavà o de l’Hospitalet, i municipis on la població envellida no disposa de prou recursos d’atenció domiciliària, com Cerdanyola o Tiana.

En els dos darrers casos, els serveis beneficien prop del 10% si parlem de població major de 65 anys i per sota del 35% en els de més de 85. Per la seva banda, a Gavà aquestes xifres se situen en el 20% en la població de més de 65 anys i en el 74% en els de més de 85.

Hores d’atenció

També s’aprecia una diferència important entre el nombre d’hores d’atenció que cada ajuntament ofereix a la seva ciutadania. “A Cerdanyola, Montcada i Reixac i Gavà es registra el menor nombre d’hores mensuals”, expliquen des de l’IERMB tot referint-se a l’anomenat SAD Dependència, és a dir aquell servei que s’ofereix a persones que no es poden valdre per si mateixes. A aquestes localitats s’ofereixen 11 hores de servei al mes. A l’extrem contrari hi ha municipis com Barcelona o el Prat, on se superen les 17 hores.

La despesa municipal

L’augment de persones grans ha suposat un augment de les partides municipals destinades a polítiques per a elles. “El pressupost que els municipis dediquen a aquests serveis s’ha incrementat progressivament”, assenyalen des de l’IERMB.

“Actualment, centren quasi un terç de la despesa dels serveis socials bàsics, alhora que guanya pes la dedicació a la població més envellida en situació de dependència”, afegeix l’institut.

El 2008, més del 20% del pressupost es gastava en aquest àmbit. El mateix any, a l’àrea metropolitana es destinaven menys de 14 euros per habitant a polítiques per a gent gran i ara en són gairebé 25.

Però no tots els municipis inverteixen en l’anomenada tercera edat de la mateixa manera. Santa Coloma de Cervelló, el municipi on menys es destina a aquestes partides, gasta una mica més de 5 euros per habitant. En canvi, a Sant Boi, a l’extrem oposat de la llista, la xifra supera els 40 euros.

Més exemples: a Barberà se’n gasten més de 35, però a Tiana menys de 10. Al Prat quasi 30, però a Castelldefels una mica més de 10.

La despesa personal

Hi ha una darrera diferència entre municipis. En algunes localitats hi ha sistemes de copagament, és a dir, els usuaris paguen alguna part del que valen els serveis domiciliaris.

Dinou municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona no contemplen copagament: tots els municipis de menys de 20.000 habitants del Baix Llobregat, així com Badia del Vallès, Cerdanyola, Cornellà, Gavà, Montcada i Reixac, el Prat, Sant Boi, Sant Joan Despí i Sant Vicenç dels Horts.

Allà on els usuaris han de pagar una part del servei, de nou, hi ha diferències. El cost mitjà per hora de SAD en aquests indrets és de 13,85 euros. Tanmateix, a Badalona el preu és d’11,42 euros, mentre que a Santa Coloma de Gramenet l’hora d’atenció val més de 20 euros als usuaris.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram