Lloguer social

El preu dels pisos es recupera, però no arriba als nivells de 2019. Foto: Carola López/ACN

“Avui dia trobar casa és gairebé impossible: veus un pis en alguna pàgina web i si no truques el mateix dia que ha sortit, és probable que ja estigui llogat”. La frase és de la Míriam, però podrien subscriure-la els milers de persones que actualment volen canviar de casa. “De vegades penso que poso uns requisits massa exigents… Amb la meva parella volem un pis gran, amb llum i, si és possible, amb una sortida a l’exterior”, afirma la noia de 35 anys per afegir que, de moment, està buscant pel barri de Gràcia de Barcelona i les zones properes.

Menys pisos

El problema és que ella és exigent o hi ha alguna cosa més? Segons el darrer informe de l’Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona (O-HB), l’oferta d’immobles de lloguer a tota l’àrea metropolitana ha caigut en els últims mesos. “Entre el segon i el tercer trimestre de 2021 s’ha reduït la quantitat d’anuncis de lloguer disponibles”, afirma el document. “Aquesta davallada ha estat més accentuada a la ciutat de Barcelona, però també s’ha reproduït a la resta de l’àmbit metropolità”, afegeix.

L’estudi, que se centra en l’anàlisi del nombre d’ofertes aparegudes a Habitaclia i Fotocasa, determina que a Barcelona la caiguda va ser del 13% en el primer portal i del 23% en el segon. A l’àmbit metropolità, la caiguda va ser molt menor (4%) i, fins i tot, hi ha ciutats en què a finals de 2021 es va poder veure com augmentava l’oferta. És el cas d’Abrera, Mollet, Premià de Mar, les Franqueses, Sant Pol de Mar, Montgat i Caldes de Montbui.

I l’efecte de la covid?

Quan va esclatar la pandèmia es va especular sobre la possibilitat que el parc immobiliari augmentés. La tallada en sec del turisme feia pensar que molts pisos destinats a aquest sector passarien a l’àmbit del lloguer tradicional.

Certament, aquesta situació es va produir, i durant el 2020 Habitaclia i Fotocasa van experimentar un creixement del 50% en el nombre d’ofertes de pisos a Barcelona. Aquesta tendència, però, es va veure interrompuda amb l’arribada de la vacuna.

Caldrà inferir que les esperances per la fi de la pandèmia gràcies a la vacuna i la confiança en la tornada del turisme i dels estudiants internacionals van fer que el nombre de pisos en estoc tornés a minvar. D’aquesta manera, actualment la quantitat de cases no és superior a la que hi havia el 2019.

A això cal sumar-hi un augment pel que fa al nombre de persones que busquen pisos. Si bé és cert que Fotocasa no registra aquesta tendència, en el cas d’Habitaclia, en el tercer trimestre de 2021 les demandes havien augmentat un 50% respecte de l’inici de la pandèmia.

Què passa amb el preu?

La pandèmia va arribar amb cants de sirena per als que volien que els preus baixessin. Ho van fer, però ara ja tornem a veure un repunt dels diners que cal destinar per llogar un pis. A principis de 2020 la mensualitat mitjana d’un habitatge a Barcelona a les dues plataformes rondava els 1.500 euros. A principis de 2021 el lloguer va arribar a baixar per sota dels 1.200 euros, però a finals de l’any passat la tendència a la baixa va redreçar-se i els pisos han tornat a pujar, superant de nou els 1.200 euros.

La tendència a l’àrea metropolitana és ben diferent. A tota la regió, fa dos anys els pisos costaven al voltant de 1.200 euros, mentre que actualment s’apropen als 1.000 euros.

Tot això succeeix mentre els consumidors, acostumats als preus pandèmics, busquen pisos més barats que el 2019. “La demanda actual de lloguer està interessada en habitatges d’un preu inferior als de l’any passat [2020]. Es mou entre els 843,24 i els 867,48 euros a Barcelona, entre els 760,52 i els 717,46 euros a la resta de municipis de l’àrea metropolitana i entre els 703,56 i els 675,63 euros en tots els altres municipis de l’àmbit metropolità”, afirmen des de l’O-HB.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram