Showcooking Parc Rural Montserrat

Un ‘showcooking’ al mercat del Parc Rural del Montserrat, a Olesa. Foto: Parc Rural del Montserrat

Origen Montserrat: aquest és el nom del nou mercat de pagès del Parc Rural del Montserrat, l’associació que engloba municipis del Baix Llobregat, el Bages, l’Anoia i el Vallès Occidental. De moment, aquest mercat s’ha posat en marxa a Olesa de Montserrat i al Bruc (Anoia) amb l’objectiu de donar a conèixer al públic general els productes de proximitat de la zona. Aquesta iniciativa, tal com explica la tècnica del Parc Rural del Montserrat, Marta Martínez, sorgeix d’una “diagnosi” que va revelar que una de les necessitats dels productors era “fomentar la venda directa”, sense intermediaris.

La “prova pilot”, en paraules de Martínez, d’aquest mercat es va fer el 7 de maig a Olesa, on es va repetir el 4 de juny i ara ja s’ha convertit en una cita mensual que es farà el primer dissabte de cada mes (el pròxim, el 2 de juliol). Al Bruc, on es va estrenar el passat dia 12, hi tindrà lloc cada tres mesos. Per als productors de l’entorn de la muntanya de Montserrat, això és una molt bona notícia. Només cal parlar amb ells per adonar-se’n.

“En la primera edició, a Olesa, em vaig quedar parat amb la bona organització i la bona resposta de la gent”, assegura Rodolfo Fernández-Getino, productor de mató de Montserrat. Confessa que, quan el dia 12 va arribar al Bruc a primera hora, va dubtar que la proposta tingués èxit, tenint en compte que es tracta d’un poble petit, però finalment va “al·lucinar amb la gentada” que s’hi va aplegar.

“Molta gent sap gràcies al mercat que el mató de Montserrat es fa al costat de casa seva”

Segons aquest productor de Marganell (Bages), que a més de mató també fa formatge fresc i pastís de formatge, la clau de l’èxit rau en l’organització de diverses activitats al voltant del mercat. “Hi ha molts esdeveniments dins d’un gran esdeveniment”, resumeix Fernández-Getino. En aquest sentit, Martínez diu que la intenció de l’associació és oferir “una experiència” que consisteixi a “passar el dia” al mercat i que atregui gent, sobretot famílies, dels pobles del voltant. Així, als mercats sempre hi ha tallers i altres propostes, com showcookings o menús populars elaborats únicament amb productes del Parc Rural.

Per exemple, a l’estrena del mercat a Olesa, hi va haver un dinar popular amb botifarres de la xarcuteria olesana Cal Sagalito i amb vins del celler abrerenc de Cal Garrigosa, entre altres delícies. Des d’aquest últim negoci, Maria Miró valora molt positivament la creació d’Origen Montserrat –si bé de moment no hi han participat amb una parada perquè van de bòlit amb la botiga– i, en general, la tasca que fa el Parc Rural.

Valorar el que tenim

“Al novembre va fer cent anys que la família va arribar a Abrera des de Sant Salvador de Guardiola a fer de masovers”, recorda Miró, mare de Martí Sucarrats, el pagès que actualment està a càrrec de Cal Garrigosa. “Aquí sabem les dificultats i les satisfaccions d’aquesta feina –admet que a casa es van sentir identificats amb la pel·lícula Alcarràs– i, com que ara no és un moment precisament fantàstic, és important que hi hagi aquestes iniciatives”, diu, referint-se al Parc Rural i al seu nou mercat.

Amb la vinya i el celler que tenen a Abrera, representen el manteniment d’uns oficis que, en zones com la regió metropolitana de Barcelona, a poc a poc van desapareixent. Per evitar que això passi, tant Miró com el matonaire Fernández-Getino, tenen clar el que cal: que la gent sigui conscient del que té ben a prop de casa. “Molta gent d’Olesa i del Bruc no sabia que el mató de Montserrat es feia al seu costat, a Marganell, i ho ha sabut gràcies al mercat Origen Montserrat”, assegura el productor d’aquest aliment.

En aquesta línia, Miró lamenta que, quan es parla de tenir cura del medi ambient i d’aturar el canvi climàtic, sovint s’oblidi la importància de la proximitat. “Per més etiqueta ecològica que pugui tenir una poma, si ha hagut de venir des de l’Argentina, haurà contaminat més que una d’aquí”, argumenta, i assegura que ella menja productes “de proximitat i de temporada”: “No m’he menjat mai un mango, menjo del que tenim al celler”, defensa, amb orgull i coherència.

D’altra banda, recorda que la protecció del món rural beneficia tothom: “Repercuteix a la salut, al paladar i al medi ambient”. Sobre això últim, subratlla que, quan les terres estan cuidades, s’eviten incendis. Un fet especialment rellevant en un mes de juny de temperatures rècord i de centenars d’hectàrees cremades a Catalunya.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram