Sobredosi

8 de cada 10 persones que moren per sobredosi són homes. Foto: Arxiu

Cada any unes 200 persones moren a conseqüència del consum de drogues a Catalunya. Moren per sobredosi. Així ho indica l’Informe de l’indicador de mortalitat: reaccions agudes a substàncies psicoactives 2019 publicat aquest estiu per la Generalitat de Catalunya.

L’any 2019 es van registrar 226 morts. La xifra representa un increment respecte dels anys anteriors. Mentre que el 2017 morien 200 persones per consum de drogues, el 2018 n’eren 205. “L’increment d’un 10% del nombre de morts és una de les dades més rellevants, ja que són morts evitables”, expliquen des de l’informe.

D’aquesta manera, Catalunya, amb 44,4 persones mortes per milió d’habitants, se situa per sobre de la mitjana europea, on l’any 2018 es van registrar 23,7 morts. Així mateix, el document encara no s’arrisca a descriure l’increment de morts com una tendència. “Cal veure si és un canvi puntual o si es manté els pròxims anys”, considera.

Morts evitables

El document, en el qual han intervingut diverses administracions com el mateix Departament de Salut, es lamenta d’aquestes morts perquè existeixen mecanismes per evitar-les. Les sales de consum supervisat, la millora de l’accessibilitat als programes de tractament amb opiacis o els tallers educatius entre les persones en risc en són alguns exemples.

En la mateixa línia s’expressen des de l’ONG Energy Control, que testeja les drogues abans de ser consumides perquè qui en vulgui prendre tingui la màxima informació possible. “Són morts que es poden evitar amb serveis de reducció de danys i de riscos”, afirma Mireia Ventura, de l’organització. En ambdós casos es tracta de serveis que acompanyen les persones consumidores quan prenen drogues. Per una banda es refereix a serveis durant el consum per controlar que les drogues no causin danys mortals i, per l’altra, a serveis com el mateix d’Energy Control, que analitza les drogues.

Sobredosi i territori

Pel que fa a la distribució de les morts al territori, les dades indiquen que durant el 2019 la majoria es van produir a la demarcació de Barcelona. En total van ser 141 les defuncions, el 62% dels casos. Si bé és cert que el pes demogràfic de la metròpoli fa que hi augmentin el nombre de morts per sobredosi, també ho és que a Barcelona ciutat només es van registrar el 18% de les defuncions, mentre que la resta de morts per sobredosi (92) es van produir fora de la capital.

Amb tot, Barcelona no sempre va tenir un pes tan petit en les morts per sobredosi. El 2017 representava el 31% de les morts i el 2018 el 22%.

El perfil de les morts

L’informe determina que els homes són més vulnerables a aquest tipus de morts. Així, 8 de cada 10 defuncions per sobredosi tenen signe masculí. L’edat també és un element determinant. El 62% de les morts són de persones que superaven els 40 anys.

Malgrat això, des d’organitzacions com Metzineres i des de la Xarxa Internacional de Dones i Reducció de Danys advoquen per donar una perspectiva de gènere a la lluita contra les morts per sobredosi.

Ho explicava la Xarxa a través d’un comunicat el passat 31 d’agost, en el Dia Internacional per la Prevenció de la Mort per Sobredosi: “Quan hi ha serveis de reducció de danys, generalment s’estableixen sense una perspectiva de gènere i atenen millor els usuaris masculins”.

A més d’això, en el perfil de les persones que moren per sobredosi veiem que en la majoria de casos es produeixen al domicili, seguit dels hospitals, els carrers i les presons.

Per últim, l’estudi considera que són tres les drogues que majoritàriament es troben en els cossos de la persona difunta: la cocaïna (69%), les substàncies opiàcies (61%) i l’alcohol (52%).

“Aquestes dades confirmen la tendència observada els darrers anys, en la qual el perfil de les persones amb risc de patir una sobredosi és d’edats cada cop més avançades, amb un patró de policonsum i que moren al domicili particular”, consideren des del Departament de Salut de la Generalitat.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram