Parc Agrari Baix Llobregat

La pagesia està neguitosa amb l’ampliació de la protecció al Delta a través de la zona ZEPA. Foto: Àlex Recolons/ACN

El Delta és escenari de diversos fronts oberts pel que fa al seu futur. No ens hauria de sorprendre, atès que és una de les zones de Catalunya, si no la que més, amb una concentració més gran d’activitats diferents i divergents. I és que en uns quants quilòmetres quadrats conviuen un aeroport internacional amb aspiracions de créixer, un espai agrícola determinant per garantir la sobirania alimentària de la metròpoli i uns espais naturals indispensables i fràgils. I a tot això hem de sumar les autopistes, les vies del tren i les ciutats de certa rellevància que hi ha al seu voltant.

Fer conviure tot això en un espai tan reduït genera conflictes, com el que hi ha plantejat amb la proposta de la Generalitat d’ampliar la superfície protegida, a través de la figura de les zones especials de protecció de les aus (ZEPA) que el Govern vol multiplicar per dos al Delta. Així ho va dir la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, durant una visita als espais naturals del Prat. Un projecte que desperta el rebuig de la pagesia, que al·lega que posa en perill la seva activitat.

Aquell anunci tampoc va ser del gust de Viladecans, Gavà i Sant Boi, l’alcalde i alcaldesses dels quals es van reunir el juliol amb la consellera per transmetre-li el seu malestar i demanar que es comptés amb tots els actors de la zona per abordar la protecció del Delta. D’aquella reunió, que va servir per llimar les asprors, va sorgir un compromís de les parts per treballar plegades pel que fa al futur de l’espai.

Ara bé, quatre mesos més tard, Viladecans, Gavà i Sant Boi asseguren que aquella trobada no va tenir continuïtat. Així ho van explicar els seus alcaldes, Carles Ruiz, Gemma Badia i Lluïsa Moret, el dia 11 de novembre en un acte al Parc Agrari en el qual van mostrar el seu rebuig frontal a la proposta d’ampliació de les zones protegides al Delta, tal com planteja el Govern. Els tres alcaldes van demanar a la Generalitat que faci marxa enrere i que escolti el territori. “Aquí no es tracta de triar entre medi ambient o pagesia, tothom hi ha de poder participar”, va expressar Badia.

Sense aval científic

De fet, un dels col·lectius que més ha criticat la proposta del Govern han estat els pagesos, que avisen que l’ampliació de les zones ZEPA podria suposar la desaparició de moltes hectàrees de conreu. A principis de mes, Unió de Pagesos va anunciar que havia presentat al·legacions al projecte, ja que considera que no ve acompanyat d’una justificació científica. En aquest sentit, alerten que s’aboca la pagesia a una situació “d’inseguretat jurídica”, perquè, segons sostenen, no es preveu cap termini d’aplicació de la mesura. I tot i estar en el mateix carro que els ajuntaments de Viladecans, Gavà i Sant Boi en aquesta qüestió, el sindicat els critica i els fa “corresponsables” de la deixadesa i els incompliments de les administracions al Delta.

En aquesta línia es mou l’Institut Agrícola de Sant Isidre, tradicionalment més conservador, que lamenta la “multitud de prohibicions i limitacions per als empresaris agrícoles”. Sense anar més lluny, el setembre van anunciar que també presentarien al·legacions al projecte de Jordà, conjuntament amb les cooperatives de Gavà i de Viladecans.

Qui també s’ha mostrat contrari a l’ampliació de les zones ZEPA ha estat el Consell Comarcal. Així ho va indicar la seva presidenta, Eva Martínez, que en una entrevista a Vilapress va avisar que, si es fes realitat, l’activitat agrària es limitaria molt.

Més protecció

Ara bé, no tots els ajuntaments propers hi estan en contra. És el cas del Prat, municipi que va acollir la presentació del projecte de la mà de la consellera Jordà el juny. En declaracions al Línia, l’alcalde, Lluís Mijoler, diu que han presentat al·legacions per demanar que, lluny de reduir les zones ZEPA, s’ampliïn. En concret, en un espai del nord de la ciutat que és un “corredor biològic” que no contempla el Govern.

Sigui com sigui, Mijoler critica els partidaris de reduir les zones ZEPA. “Ho fan per protegir la pagesia? Mentida, volen reduir-les perquè en aquells espais veuen una oportunitat per créixer immobiliàriament”, denuncia.

Qui també està a favor d’ampliar la protecció que planteja la Generalitat són els ecologistes. Depana ja ha expressat en més d’una ocasió que les zones ZEPA s’han d’ajustar a les àrees importants per a la conservació de les aus (IBA), mentre que SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet ha proposat al Govern que protegeixi encara més superfície del Delta. En aquest sentit, demanen que s’ampliï a zones afectades per plans urbanístics com l’ARE Eixample Sud, al Prat, o l’ARE Ribera-Salines, a Cornellà.

Pel que fa a l’Olla del Rei, un altre espai natural rellevant a Castelldefels que es pot convertir en zona ZEPA, els ecologistes critiquen que l’Ajuntament hagi presentat al·legacions per ampliar les voreres al seu voltant, ja que, segons sostenen, això destruiria flora i fauna sensible.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram