Violència masclista

Dispositiu policial a davant de la casa on es va cometre el crim masclista de Corbera de Llobregat, el 18 de maig de 2021. Foto: Jordi Pujolar/ACN

Sis dones assassinades en només set dies a l’Estat espanyol. Dilluns 17 de maig un home posava fi a la vida de la seva exparella i del seu fill de 7 anys a Palma de Mallorca. Des d’aleshores i fins al 23 de maig les víctimes es van anar succeint en un ràpid degoteig de violència que feia temps que no es vivia.

Els assassinats van coincidir amb la fi del toc de queda i, donada la coincidència, les preguntes van planar sobre l’opinió pública: el confinament va fer disminuir la violència masclista? La fi del toc de queda fa que aquesta augmenti?

UNA VIOLÈNCIA CÍCLICA
“La violència masclista té un component cíclic”, explica la psicòloga especialista en victimologia Alba Alfageme. Després de Nadal o després de les vacances d’estiu, per exemple, els crims masclistes augmenten.

“Mentre duren les vacances, l’agressor sent que té més control sobre la dona”, afirma Alfageme. En aquesta fase les agressions masclistes més comunes són les psicològiques, ja que “les dones, si saben que han de conviure amb els seus agressors, eviten al màxim situacions que duguin a una escalada de violència física”.

El confinament ha funcionat de la mateixa manera. “L’agressor podia estar més temps a sobre de la dona i la podia aïllar amb més facilitat del seu entorn”, apunta la psicòloga. Per a una dona que estava vivint una situació de violència masclista a la seva llar era molt difícil sortir de casa o trucar per telèfon per demanar ajuda.

MENYS DENUNCIES, MÉS TRUCADES
És per aquest motiu que, segons afirma Júlia Vega, de la cooperativa Almena Feminista, el nombre de denúncies va baixar durant els mesos de confinament, com ho van fer els crims masclistes. “En part era perquè els serveis estaven desbordats, per la mateixa situació de pandèmia i perquè la crisi social i econòmica ha fet augmentar les necessitades”, afegeix. A més, moltes dones que pateixen violència, en un context com aquell i com el d’ara, no tenen alternativa a la vida al costat del maltractador.

Per altra banda, tot i la situació de control, durant el confinament van augmentar el nombre de trucades rebudes pel telèfon 900 900 120 d’atenció a la violència masclista. Així, el febrer aquest número de la Generalitat va rebre 716 trucades, el març van ser 1.031 i a l’abril i al maig ja superaven les 1.500.

“Es va fer molta feina de difusió del telèfon”, expliquen des de l’Institut de la Dona de la Generalitat. Certament, molts establiments, com estancs o farmàcies, van encartellar les seves entrades amb la informació sobre què fer en cas de patir violència masclista durant el confinament.

Amb la tímida reobertura de l’estiu les trucades van anar caient i aquest any a l’àrea metropolitana, durant el primer semestre, han experimentat un creixement a mesura que s’han anat relaxant les restriccions de mobilitat. Si el gener van ser 605 les trucades, el febrer n’eren 608, el març 854 i a l’abril 892.

“Quan ha començat a obrir-se la vida i les dones poden decidir on van i poden prendre decisions de deixar les relacions –cosa que en confinament era molt difícil–, els homes comencen a sentir que poden perdre el control i exerceixen més violència”, explicava la mateixa Alfageme en una entrevista a TV3.

“Estem tornant a la normalitat i en la violència masclista la normalitat són, dissortadament, els feminicidis”, afegia la psicòloga. A Catalunya, en el que va de 2021 se’n comptabilitzen 5. Un al gener, dos a l’abril i dos al maig. Tres dels cinc assassinats s’han produït a l’àrea metropolitana de Barcelona.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram