documents arxiu

La documentació històrica de la ciutat està afectada per una infecció microbiana. Foto: Arxiu

L’arxiu històric municipal de Cornellà, la institució ubicada al Castell que conserva la història documental i fotogràfica de la ciutat, pateix una infecció microbiana que està fent malbé els fons que allotja. La patologia es va detectar el 2016, i des d’aleshores molts ciutadans no han pogut accedir a la documentació de l’arxiu. “Això no només afecta els investigadors”, assenyala Carles Freixas, president de l’Avenç, “sinó també a la gent que hi va a buscar llicències i certificats diversos”, el que, al seu torn, dificulta la planificació d’obres, la redacció de projectes o, fins i tot, l’acceptació d’herències, entre altres.

De la mateixa opinió és el grup municipal d’ERC, que des del 2018 ha portat en diverses ocasions aquesta qüestió al Ple. L’octubre d’aquell any, de fet, els republicans van presentar una moció, que no es va aprovar, en la qual demanaven un informe tècnic per determinar les causes de la infecció i mesures per netejar el fons. ERC també va reclamar responsabilitats per “possibles incompliments” del contracte de neteja dels documents que l’Ajuntament havia signat abans. I és que l’empresa va retornar els fons en males condicions. De fet, encara estan pendent de neteja i desinfecció.

L’Ajuntament diu que es requereix un procés lent i laboriós per solucionar el problema

La qüestió va tornar al Ple recentment, en concret el juny d’enguany, quan ERC va presentar una nova proposta que, en aquesta ocasió, va ser aprovada per unanimitat i que demanava traslladar els documents i destinar-hi personal per accelerar el procés de desinfecció. La qüestió és que, segons lamenten des d’ERC, els recursos humans són escadussers. “Hem reclamat en diverses ocasions que posin més personal adequat per a aquestes tasques”, explica Raquel Albiol, portaveu d’ERC. “Hem fet molts escrits, el problema és que no hi ha hagut recursos”, corrobora Freixas. Així i tot, des del consistori asseguren que hi estan a sobre per desinfectar la documentació al més aviat possible.

De fet, això és el que sempre al·leguen els tècnics municipals a la gent de l’Avenç quan es reuneixen. “Ens diuen que és un procés lent i laboriós”, testimonia Freixas. Sense anar més lluny, ara per ara per accedir a la documentació afectada cal fer servir equips de protecció pertinents per seguretat.

Obligats per llei

Amb tot, que l’arxiu municipal sigui totalment accessible no és una cosa menor. De fet, l’Ajuntament està obligat per llei a mantenir-lo en les condicions adequades. Així ho destaca Freixas, que urgeix el consistori a solucionar tot plegat.

Un dels fons afectats per la infecció va ser el de la Fundació Utopia, ja desapareguda i que es dedicava a difondre el llegat de Joan García Nieto, el capellà obrer de Sant Ildefons i una de les figures més importants de la història recent de Cornellà. La seva documentació, que estava custodiada a l’arxiu, va haver de ser netejada i, després de la desaparició d’Utopia, va ser enviada a l’arxiu comarcal, a Sant Feliu, fa més d’un any.

Més enllà d’això, està previst que el fons de l’arxiu local es traslladin al local de l’avinguda Baix Llobregat, número 9. Tanmateix, des d’ERC critiquen que l’Ajuntament “tira pilotes fora” i que, per a ells, desinfectar l’arxiu no és una “prioritat”. El cert és que, mentrestant, la memòria de la ciutat continua afectada per una plaga que amenaça d’eliminar el seu llegat.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram