Alcohol

Home, d’entre 40 i 44 anys i treballador amb estudis secundaris obligatoris: així és el perfil de persona amb alcoholisme. Foto: Arxiu

La següent substància és un depressor del sistema nerviós central que alenteix les funcions vitals si es pren en dosis altes. En dosis baixes o moderades pot provocar eufòria o estimulació. És un producte d’absorció ràpida que es pren a través de l’aparell digestiu i al cap de cinc minuts pot trobar-se ja a la sang. A poc a poc, la substància en qüestió passa al cervell i al fetge, que en depura el 90%. La resta s’elimina via respiratòria, per l’orina i la suor.

Si es pren amb desmesura pot produir símptomes adversos com ara dificultats per caminar i parlar, vertigen, vòmits, tremolors i disminució de la consciència. Aquests problemes poden agreujar-se i suposar un risc per a la vida de la persona consumidora. La substància pot produir el coma o la mort per parada cardiorespiratòria.

Qui hagi llegit aquesta descripció, que segueix al peu de la lletra l’anàlisi que fa de la substància en qüestió el col·lectiu Energy Control –una ONG gens sospitosa d’alarmisme quan parlem de drogues–, potser es pensa que ens referim a un producte amb un gran potencial, com la cocaïna o l’heroïna. De totes maneres, hi haurà qui ja ha intuït que ens referim a l’alcohol, una droga que, en paraules de la Generalitat de Catalunya, és la substància que “genera més problemes a la nostra societat”.

Un gran problema

Aquest dijous se celebra el Dia Internacional per a la Prevenció dels Trastorns de l’Espectre de l’Alcoholisme i les xifres expliquen per què és tan necessària una efemèride com aquesta. Segons un estudi del Departament de Salut de la Generalitat, l’alcohol es trobava en el 52% dels difunts per sobredosi a Catalunya durant l’any 2019, mentre que a Espanya, entre el 2010 i el 2017, va ser responsable de 15.489 morts de mitjana a l’any. Així mateix, està vinculat a molts dels accidents que es produeixen a la carretera i és la droga en la qual s’inverteixen més recursos per a tractaments de desintoxicació.

El 2019, de les 14.528 persones en tractament per drogodependència, 6.130 ho feien per alcoholisme, el 42%. Els tractaments per cocaïna representaven el 24%, mentre que els d’heroïna eren el 10%. A la regió metropolitana, la dinàmica és la mateixa. En total van ser 4.293 les persones que van rebre tractaments de desintoxicació per alcohol durant l’any 2019.

Home, d’una edat compresa entre els 40 i els 44 anys i treballador, o de vegades a l’atur, que té estudis secundaris obligatoris. Aquest és el perfil de persona que segueix un tractament per desenganxar-se de l’alcohol. Amb tot, no podem dir que els afectes d’aquesta substància afectin només aquest nínxol de població. Veiem com l’alcohol també causa estralls entre la població major de 60 anys i en la població que va dels 45 als 54 anys.

El consum en menors

Tot i que els tractaments en joves són infreqüents, segons dades de la Generalitat, “gairebé un de cada tres adolescents d’entre 14 i 18 anys va presentar els darrers 30 dies una intoxicació aguda o un consum intensiu d’alcohol (31% en les noies i 26% en els nois)”.

El Pau va estar treballant durant anys impartint xerrades sobre l’alcohol en centres educatius a alumnes d’ESO, batxillerat i cicles formatius. “Els explicava quins són els riscos de consumir abans de la majoria d’edat, quines addiccions i problemes poden tenir”, explica l’educador. En aquest sentit, relata que és a partir de tercer d’ESO que el jovent comença a tenir una relació més directa amb l’alcohol. “Per als alumnes de primer i segon, tot el que els explicava era una mica desconegut”, assenyala.

En menors d’edat, els riscos són alts perquè els òrgans estan en creixement i encara no estan preparats per consumir aquesta substància tòxica”, alerta el Pau per afegir que els joves que consumeixen alcohol de forma reiterada poden tenir els mateixos problemes que els adults: addicció, problemes amb l’entorn, problemes físics o problemes econòmics. “A batxillerat ja els parlàvem de la conducció, perquè en aquesta edat ja poden anar en moto i els accidents de trànsit són una de les principals morts entre els joves”.

La diferència entre ciutats i pobles

A més de fer xerrades per a joves, el Pau també duia a terme trobades amb pares i mares en les quals els donava recomanacions sobre com tractar l’alcohol amb els seus fills.

Resulta interessant una de les revelacions que els progenitors van fer-li. “Als pobles de la rodalia de Barcelona els pares deien que es consumia més alcohol perquè hi ha més vida al carrer i els joves veuen com els adults en consumeixen més freqüentment”. D’altra banda, l’educador també va detectar que als barris més vulnerables hi ha un coneixement més alt de l’alcohol.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram