Casal dels Infants

Molts infants i joves passarien gran part de l’estiu mirant la televisió si no hi hagués casals. Foto: Casal dels Infants

L’estiu és moment d’esbarjo. Aquell temps en què infants i joves descansen de l’any escolar i passen estona amb els amics. És això, però com explica Ismael Palacín, director de la Fundació Bofill, també és l’època de l’any en la qual “la bretxa educativa entre infants i joves de diferents classes socials s’accentua”.

En aquest sentit, l’estiu d’enguany encara serà més important per lluitar contra les desigualtats. Des del Casal dels Infants, a Barcelona, consideren que, després de la pandèmia i amb molt patiment acumulat, els mesos més càlids de l’any són cabdals per a l’educació dels infants i joves de famílies vulnerables. “Hi ha moltes famílies que han perdut ingressos i no tenen prou diners per pagar cap activitat de lleure”, expliquen.

Així mateix, l’organització afirma que molts d’aquests infants i joves, sense colònies o casals d’estiu subvencionats, passarien tres mesos mirant la televisió o llevant-se tard. “Moltes vegades, en aquestes famílies no tenen alternatives ni recursos per entretenir-se”, assenyalen des del casal.

Per la seva banda, els seus companys de generació de famílies amb més ingressos passen tot aquest temps estimulats i, per tant, segueixen formant-se. “Són tres mesos que es fan molt llargs i aquest any encara se’n faran més per la pandèmia”, afirmen des del Casal dels Infants.

De fet, Palacín explica, en declaracions al diari Línia, que la bretxa educativa es fa encara més evident a conseqüència del lleure, i és a l’estiu on més es profunditza. Els infants de famílies vulnerables fan 6.000 hores de formació extraescolar menys que els de famílies benestants durant el seu pas per l’educació obligatòria.

ACTIVITATS, AMICS I NATURA
La situació és magra. Per sort, existeixen iniciatives que miren d’oferir un estiu normal a tots els infants i joves. El Casal dels Infants va néixer l’any 1983 i és tota una referència a l’àrea metropolitana pel que fa als estius inclusius. A partir del 28 de juny i fins a finals d’agost, aquesta organització ofereix casals d’estiu i colònies totalment gratuïtes a més de 1.600 nens, nenes i adolescents.

“Fem activitats al Raval, als barris del Besòs i del Maresme a Barcelona, a Llefià i Sant Roc a Badalona, a Santa Rosa, Raval i Fondo a Santa Coloma i a la Mina i a altres barris de Sant Adrià”, expliquen des de l’organització. A més, aquest any inauguren un casal al barri badaloní de Sant Crist.

També duen a terme colònies i camps de treball al Pirineu. “Cal tenir en compte que molts dels infants i joves mai s’han banyat en un riu o mai han anat d’acampada”, assenyalen des del casal, al mateix temps que remarquen la importància que té poder accedir a la natura en aquestes edats.

“Molts infants i joves ens diuen que, sense les activitats i les colònies, l’estiu seria molt diferent”, detallen. El cert és que aquests espais els permeten relacionar-se amb altres nens i adolescents, però potser hi ha quelcom encara més important.

UN ALLEUGERIMENT
De vegades, el Casal dels Infants es troba amb situacions molt desesperades. “Els casals asseguren l’àpat del migdia per a molts nens i això fa que la càrrega econòmica sobre les famílies es vegi reduïda”, diuen des de l’entitat.

A més, també és notòria la feina de reforç escolar que porta a terme. “La bretxa educativa ha crescut amb el confinament, sobretot en idiomes i tecnologia”, afirmen.

Dit tot això, no és gens difícil entendre el lema de l’organització per als pròxims mesos: “Necessitem un gran estiu”.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram