Turistes

Els turistes són el 25% de les víctimes de furts a la ciutat de Barcelona. Foto: Blanca Blay/ACN

El turisme representa una part important de la riquesa metropolitana. Segons la Generalitat, aquesta activitat econòmica mou el 12% del PIB català i el 14% dels llocs de treball. Unes xifres que a Barcelona i la seva rodalia són encara més notables. Tot i això, ja fa temps que el turisme s’ha convertit, per a una part de la ciutadania, en un problema que, si bé s’ha analitzat amb freqüència per l’impacte que té en el mercat immobiliari, no s’ha tractat tant des d’una perspectiva de seguretat.

Fem una prova. Agafem el nostre buscador de referència a internet i posem-hi els conceptes “Barcelona”, “violència” i “turisme”. Amb tota probabilitat, les cerques que ens apareguin estaran relacionades amb els atacs que han rebut persones que venen a visitar Catalunya.

Certament, segons la Generalitat, en el seu Pla Barcelona ciutat segura, els turistes són per norma les víctimes d’una part de la delinqüència. El document considera que representen el 25% de les víctimes dels furts a la ciutat i el 39% dels robatoris al carrer de més de 400 euros.

En la nostra prova particular, el que no hi hem trobat són casos d’agressions de turistes cap a altres ciutadans.

Turistes violents

Fins al començament de la pandèmia, cada any els delictes contra l’ordre públic augmentaven a l’estiu. A partir del mes de juliol aquesta tipologia de delictes associats a les pràctiques de vandalisme vivien un repunt. L’agost era el mes amb més delictes d’aquesta mena i Ciutat Vella de Barcelona un dels territoris de tota Catalunya on més se’n quantificaven.

Amb la pandèmia i la baixada del turisme, aquesta mena de delictes van disminuir fins i tot quan ja no hi havia confinament ni toc de queda, l’estiu del 2020.

Però amb la campanya turística d’enguany, segons relaten des de l’Associació de Veïns (AV) del Barri Gòtic, un dels indrets on la pressió del turisme és més gran, les coses estan canviant. “Hi ha molta agressivitat en l’ambient, no podem més”, afirma una integrant de l’organització que prefereix mantenir l’anonimat.

La majoria de turistes que estan fent que la situació del barri empitjori són, a ulls de la mateixa veïna del Barri Gòtic, “francesos i italians joves que venen de festa i que se t’encaren verbalment o físicament si els demanes que no facin tant xivarri”.

Resulta sorprenent que aquestes situacions es produeixin quan Barcelona té ara un confinament nocturn. L’explicació, segons l’AV, és que molts d’ells segueixen les festes en pisos fins ben entrada la matinada.

És per això que consideren que les institucions han estat molt condescendents amb l’oci nocturn. “Han volgut la reobertura amb presses i el sector ha abaixat el preu, atraient el turisme de borratxera”, afirma la mateixa veïna, que sent ràbia davant la degradació del barri en tan poc temps. “Són joves molt irreverents, que no porten la mascareta… negacionistes”, afirma.

Vella normalitat?

Estem davant d’una situació nova o és la vella normalitat del centre de Barcelona que ara ha tornat? Des de l’AV del Barri Gòtic ho tenen clar: “Abans s’havia aconseguit una mínima regulació”.

Segons el veïnat, tot això ha fet augmentar la venda de drogues, les baralles i els robatoris. “Entenc que a les dones els faci por moure’s a la nit”, lamenta la veïna entrevistada. “El nostre barri és territori sense llei”, sentencia.

És una situació similar al que passa al barri de Gràcia de Barcelona. Allà el turisme ha tornat i, segons denuncien plataformes com Soroll Gràcia, constantment se superen els nivells de soroll saludables a la zona.

Encara més contundent és el relat d’un comerciant d’origen asiàtic de la part baixa del barri, que divendres 23 va ser assaltat a la tarda. Tres nois italians van entrar al seu negoci, van ruixar-li la cara amb gas pebre i després li van robar unes llaunes de beguda energètica, una ampolla d’alcohol d’alta graduació i els diners que tenia a la caixa registradora.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram