Josep Gassó Creu Sant Jordi

Josep Gassó rebent la Creu de Sant Jordi en nom de l’entitat. Foto: Fundesplai

“Aquest és un reconeixement a la feina feta per milers i milers de persones i d’entitats del territori que des de fa més de 50 anys treballem a favor de la convivència i de la sostenibilitat”. D’aquesta manera va reaccionar Josep Gassó, president de la Fundació Catalana de l’Esplai (Fundesplai), en rebre la notícia que l’entitat havia estat distingida amb la Creu de Sant Jordi, guardó que va recollir en persona dilluns passat, dia 13 de desembre. I és que el Govern ha valorat la seva “reconeguda contribució en l’educació en el lleure d’infants i joves”, a més de la “tasca professional que porta a terme amb diversos col·lectius i en entorns vulnerables”.

L’entitat no podia haver rebut aquest guardó en un moment millor, ja que està en plena expansió. De fet, el mes de novembre va inaugurar l’ampliació de la seva seu a Sant Cosme, on és des de l’any 2005. L’edifici central de la fundació ha doblat la seva superfície, passant d’11.000 metres quadrats a 22.000. El projecte s’ha centrat a fer créixer l’alberg, on ara hi ha 125 habitacions, i en la construcció d’un centre de formació amb sala polivalent i auditori, on s’ha inaugurat una exposició interactiva que, sota el títol de ‘Menja. Actua. Impacta’, vol centrar-se en el que l’entitat considera “uns reptes urgents”, com són el medi ambient i l’alimentació, segons expliquen fonts de la fundació al diari Línia.

De fet, l’organització d’aquesta exposició defineix la idiosincràsia de Fundesplai, que no només centra els seus esforços en l’àmbit de l’esplai i el lleure positiu dels infants i joves, sinó que va més enllà. En aquest sentit, els 6.000 empleats de l’entitat treballen amb més d’un miler d’escoles i desenvolupen projectes de formació de joves vulnerables i iniciatives de foment de l’educació ambiental. Les mateixes fonts de l’entitat expliciten que el seu objectiu és promoure una “educació en valors” que “formi joves compromesos” amb el seu entorn.

Així ho confirma Arnau Funes, exregidor de Cornellà vinculat al món de l’esplai des de fa molts anys. “Fundesplai forma gent que després s’implica en la vida dels barris”, assegura en una conversa amb aquest diari. Seguint en aquesta línia, Funes creu que Fundesplai “és l’entitat més vinculada a la realitat social de Catalunya” i valora que s’hagi sabut “adaptar i créixer” en els últims anys.

La importància social

L’expolític i educador social a Sant Cosme recorda els seus inicis a l’Esplai Mowgli de Cornellà, que ara tot just celebra el cinquantè aniversari. “L’esplai va ajudar molta gent a no caure en situacions delicades”, defensa Funes, que remarca que molts dels que ara són líders veïnals i socials del Baix Llobregat “han format part d’un esplai en la seva joventut”. I és que l’esplai solia ser una de les entitats que “ho movien tot” als barris de nova creació de la metròpoli, nascuts a redós de les onades migratòries del segle XX.

És en aquest context, de fet, on cal buscar els orígens de Fundesplai, en concret al barri de Bellvitge del 1969. En uns ambients suburbials, amb barris plens de mancances que eren cobertes per la parròquia –i no sempre–, l’associació de veïns i l’equip de futbol. A la llista cal afegir-hi els esplais, llocs on “persones tenen cura de persones”, conclouen des de l’entitat.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram