20 anys Tot Raval

Un moment de l’acte de celebració del 20è aniversari de la fundació, que va tenir lloc al Museu Marítim de Barcelona. Foto: Twitter (@TotRaval)

El barri del Raval de Barcelona és molt més que les males notícies que es veuen a la tele. És un barri que sap què és passar-ho malament, però també que coneix molt bé la resiliència, la superació i aquella autoorganització capaç de canviar les coses. Des d’aquesta mirada parla la coordinadora de Programes de la Fundació Tot Raval, Mercè Garet: “El Raval se’l coneix pels seus reptes i pel que li falta, la qual cosa pot crear estigma, però també s’hauria de parlar del que sí que té”.

Les paraules de Garet fan referència a l’esperit amb el qual treballa la Fundació Tot Raval. Està formada per entitats socials, centres educatius, institucions culturals i associacions comercials que, juntes, impulsen projectes de l’àmbit de la salut, la cultura, la inserció laboral i l’educació, entre altres, per tal de millorar el dia a dia d’aquest territori i de les persones que li donen vida. “Des del començament de tot, aquest ha estat el nostre objectiu”, diu Garet.

Aquests inicis els va recordar Tot Raval el passat 6 de juliol en l’acte de celebració del seu 20è aniversari. Va tenir lloc a la Sala Gran del Museu Marítim de Barcelona i, entre altres, hi van assistir veïns, entitats, el regidor Jordi Rabassa, el president de la Generalitat, Pere Aragonès i el president de la fundació i membre del Consell Islàmic Cultural de Catalunya, Mohammed Halhoul, qui va demanar suport per als reptes que afronta el barri. Entre parlament i parlament, va ser impossible no sentir tot el que l’entitat ha donat a aquest punt del districte en els darrers 20 anys.

Els projectes

Aquesta gran aportació es veu reflectida en els projectes que ha impulsat l’entitat. Tal com assenyala Garet, n’hi ha un que té tants anys com la fundació: El Festival de Cultura Raval(s). Són tres dies de conferències, activitats musicals i tallers de creació artística entorn de temàtiques, diferents cada any, que són essencials perquè la societat pugui, a poc a poc, escriure un futur diferent del present: el canvi climàtic, la lluita antiracista, l’equitat de gènere…

Un altre projecte és l’Equip Raval per al jovent migrat no acompanyat, que ofereix a aquests joves l’opció de participar en projectes musicals i esportius, entre altres, que els allunyin de la vulnerabilitat amb la qual van aterrar a la ciutat. I pel que fa a la lluita de la igualtat d’oportunitats entre els infants, l’entitat impulsa una iniciativa que organitza activitats gratuïtes pels casals d’estiu del barri. La idea és que les dues setmanes que tenen de lleure i contacte amb altres nens, les puguin aprofitar el màxim possible i, alhora, emportar-se experiències que difícilment oblidaran. “Ho fem perquè a l’estiu les desigualtats educatives s’eixamplen”, diu Garet.

“El Raval se’l coneix pel que li falta, cosa que pot crear estigmes”, diuen des de la Fundació

Davant d’iniciatives com aquestes i del progrés que el pas del temps ha donat al Raval, està clar que el barri ha canviat molt en els darrers 20 anys. Per a Garet, una de les transformacions destacables és que ara hi ha, com és el cas de la fundació, una major capacitat per “detectar mancances, organitzar-nos per donar respostes conjuntes i aprofitar millor els recursos”.

Tota aquesta feina, que recorda tot el que es pot fer per aconseguir que un barri que no sempre ho ha tingut fàcil progressi, és el que fa a Garet tornar a la idea amb la qual ha arrancat aquest article. I és que diu que, en cinc anys, li agradaria llegir als diaris titulars molt diferents dels que s’acostumen a veure ara: “Uns que reconeguin tota la riquesa i recursos que té el barri”.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram