Videojocs

Un 62% de les dones espanyoles diuen que juguen a videojocs. Foto: Arxiu

L’Emma Gutiérrez té 19 anys i als 14 patia bullying, ansietat i depressió. “Sempre he estat un bicho raro als ulls dels altres”, lamenta. Només per no fer el mateix que feia la resta. “Mai he escoltat la música que agrada a la gent de la meva edat, ni he vestit com ells ni he anat de discoteques”, explica. Per això, els joves del poble on viu, la Garriga, li feien el buit. “A l’escola ningú volia fer treballs amb mi ni asseure’s al meu costat a l’autobús”, recorda. Fins que va trobar una manera d’evadir-se de tot això: jugar a videojocs. “Per a mi, van convertir-se en un refugi, en un salvavides”, diu.

D’això ja fa cinc anys i encara ara hi continua jugant.“Per a mi, ha significat molt més que trobar una manera de passar el meu temps lliure, perquè m’ha permès relacionar-me amb la gent sense sentir-me jutjada”, confessa. De fet, la garriguenca s’ha convertit en tota una experta en el joc d’estratègia League of Legends. Tant que ara són molts els que volen comptar amb ella al seu equip. “Fins i tot la gent em demana que m’obri un canal de Twitch”, comenta rient. Una afició que l’ha ajudat a superar totes les dificultats amb què es trobava de més petita.

Cada vegada més dones

Ella és una de les moltes noies gamers del país. I és que si bé és cert que cada vegada són més les persones que arreu del món es decanten per aquesta mena d’entreteniment, les dones són, sens dubte, les que protagonitzen l’últim repunt en el consum de videojocs. Així ho demostra l’Anuari de la Indústria del Videojoc a Espanya de l’any 2021, que xifra la comunitat de videojugadors espanyols en 18 milions de persones, dels quals el 52% són homes i el 48% dones. Un percentatge que situa Espanya com el país europeu amb més dones gamers, segons l’estudi Global Quick View de Kantar, ja que el 62% de la població femenina diu que juga a videojocs.

“L’ús generalitzat de les tauletes tàctils i dels telèfons intel·ligents com a suport, i el fet que cada vegada hi hagi més creadors de videojocs, fa que la presència de dones en aquest sector s’estigui incrementant en els últims mesos”, diu Teresa Vidal, professora del màster universitari de Disseny i Programació de Videojocs de la Universitat Oberta de Catalunya. Però el que sobretot provoca aquest augment de videojugadores és el fet que cada vegada es fan jocs que s’apropen més al “gust femení”, diu Vidal. És a dir, basats en històries d’aventures i de superació, amb narratives en les quals apareixen temes familiars i d’amistat, i amb protagonistes que en cap cas són noies “amb pits grossos o culs desproporcionats”, com passa en alguns videojocs fets per al públic masculí, comenta l’experta.

Jugadores sènior

L’Esther Soriano, de Granollers, va aficionar-se als videojocs arran de la pandèmia. En aquest cas, a través del mòbil, a diferència de Gutiérrez, que hi juga des de l’ordinador. “T’ho posen tan fàcil que amb un sol clic pots instal·lar-te tants jocs com vulguis i tenir entreteniment per a tot el dia”, diu. De fet, va començar enganxant-se al Candy Crush i al Bubble Shooter, i ara també juga al Trivial, al Parxís i a fer Sudokus. I és que, com ella, moltes dones de més de 50 anys s’estan aficionant als videojocs, arribant a superar, fins i tot, els homes en aquesta franja d’edat.

En aquest sentit, segons l’Anuari, bona part de l’increment de la xifra de videojugadors correspon al públic sènior femení. D’una banda, perquè cada vegada més persones d’aquest col·lectiu aprenen a fer servir les noves tecnologies i, de l’altra, perquè “els jocs de memòria les atrauen”, diu Vidal. Sobretot perquè diferents estudis demostren que poden ajudar a envellir amb salut.

L’apogeu del videojoc

El que és evident amb tot això és que el sector del videojoc està en auge. No només perquè s’ha convertit en una de les fórmules d’entreteniment més consolidades del món, sinó perquè també s’està configurant com una nova manera de relacionar-se a través de la pantalla. Una nova realitat que està fent del gaming una indústria capdavantera.

De fet, en aquesta línia, el passat 16 de juny la Generalitat presentava la Taula del Videojoc, amb l’objectiu d’impulsar el sector. I és que Catalunya compta amb 200 empreses creadores de videojocs, que concentren el 50% del volum de facturació d’aquest àmbit a tot l’estat.

Però, mentre la societat avança i perpetua el paper de les gamers, només un 25% dels professionals catalans que es dediquen a aquesta indústria són dones. Una xifra que posa sobre la taula que, tot i que els videojugadors masculins i femenins són pràcticament els mateixos en percentatge, els que continuen creant els videojocs són els homes.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram