CAP

Catalunya ha registrat aquests dies xifres rècord en casos de Covid-19 i en el risc de rebrot. Foto: Twitter (@nou_cap)

Primer van ser els hospitals i ara la pandèmia amenaça de col·lapsar els Centres d’Atenció Primària (CAP). “No donem l’abast, estem molt cansats”, es lamenta l’Elisenda (nom fictici), una metgessa de família que treballa al districte barceloní de Gràcia.

La nova variant del virus, la Delta, tot i ser menys agressiva és més contagiosa que les soques de la Covid-19 anteriors. Així mateix, es transmet entre els joves amb facilitat, un grup de població fins fa poc aliè a la malaltia. Això, sumat a la relaxació de les mesures de distància social, ha creat un còctel explosiu. Tot i que els pacients no arriben als hospitals, sí que saturen els CAP. “Estem fent una medicina de guerra”, afirma la metgessa. “Ara només prioritzem la Covid-19”, afegeix.

Certament, les condicions de treball han empitjorat les darreres setmanes, i a les apretades agendes de pacients que els metges de família tenien ara s’hi afegeixen les consultes per Covid-19. “Tenim uns 35 o 40 pacients cada dia de sortida més els que arriben d’urgència per fer-se proves del coronavirus”, comptabilitza l’Elisenda. Això fa que els sanitaris dediquin entre 8 i 10 minuts a cada pacient, un temps que va en contra d’una atenció propera, personalitzada i de qualitat. “És una cadena desbordada”, es lamenta la doctora.

En línies similars s’expressa una altra sanitària, l’Alba Martínez, en aquest cas metgessa del CAP Passeig de Sant Joan, també a Barcelona. Segons el seu relat, la setmana passada van augmentar molt les proves de cribratge i de diagnòstic. “Vam estar fent unes 150 PCR i tests ràpids d’antígens al dia. Aquests últims els vam fer a persones amb símptomes, i entre el 30% i el 50% van donar positiu. Això és una ‘burrada’ si tenim en compte que abans de Sant Joan teníem el 4% de positius, tot i que estàvem fent menys proves”, afirma.

La metgessa del CAP del Passeig de Sant Joan avisa que aquest increment de casos està fent treballar part de la plantilla en condicions precàries. “Metges i infermeres estan doblant torns”, afegeix Martínez. En paraules de l’Elisenda, això vol dir jornades de treball de 12 i 13 hores seguides i no costa d’entendre perquè avui dia “els metges de família van molt buscats”.

MÉS ENLLÀ DE LA NOVA VARIANT
Però no tot té a veure amb la soca Delta i la relaxació de les mesures. Segons explica l’Elisenda, l’estiu passat –i salvant les distàncies– va passar “una mica el mateix”. “Amb cada onada ens hem vist desbordats, i hem hagut de deixar la nostra feina per dedicar-nos exclusivament al virus”, diu.

El tret distintiu del que està passant ara és que moltes persones volen fer-se proves abans de marxar de vacances i això encara satura més els CAP. “Els professionals també necessitem vacances pel cansament acumulat”, afirma l’Elisenda referint-se a un darrer element que fa que tot el sistema trontolli. “És la tempesta perfecta: la nova soca, la relaxació de les mesures, les vacances…”.

XIFRES PREOCUPANTS
Tot i que l’ocupació hospitalària és força menor que la d’altres onades, el creixement descontrolat de positius és preocupant. Segons l’Agència de Salut Pública de Barcelona, del 28 de juny al 4 de juliol es van detectar a tota la capital catalana gairebé 8.000 casos nous, el triple que la setmana anterior, i els acumulats van arribar als 141.261. Es tracta de la primera vegada en tota la pandèmia que se superen els 7.000 casos positius en una setmana.

Així mateix, les dades de la Generalitat indiquen que el risc de rebrot s’ha enfilat fins a límits no vistos des que va començar la pandèmia. A la regió metropolitana aquest indicador va tocar sostre l’octubre de l’any passat, superant per poc els 1.000 punts. Amb tot, ara depassa de llarg aquesta xifra.

A la regió metropolitana nord se situa en els 1.443 punts, mentre que a la regió metropolitana sud està en els 1.326 punts. Encara més preocupant és el que passa a la ciutat de Barcelona, on el risc de rebrot s’enfila fins als 1.811 punts.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram