Lloguer

En els últims cinc anys els preus de les habitacions de lloguer han augmentat un 25%. Foto: Joan Tomàs/ACN

La sèrie Friends, que es va emetre del 1994 fins al 2004, ens presentava un grup de 6 joves estatunidencs que rondaven la trentena i que vivien compartint pis al barri novaiorquès de Manhattan. Tot i que el programa va tenir un enorme èxit a casa nostra, no es pot dir que reflectís una realitat quotidiana de Catalunya. Els personatges de la sèrie treballaven en professions liberals, ja no estudiaven i seguien compartint pis.

Fins fa poc, aquí compartir pis era una experiència que s’associava als estudiants. Molts universitaris que havien nascut al territori català s’establien durant els anys de carrera a les ciutats més poblades del país. L’equació era clara: els sortia més a compte llogar un immoble amb els amics que haver de desplaçar-se cada dia fins als centres d’educació superior. Més econòmic i menys temps.

Amb tot, en els darrers anys, el mercat del lloguer ha canviat i aquesta opció de vida s’ha estès a altres nínxols de població. Ja no és tan complicat veure com homes i dones de l’edat dels personatges de Friends comparteixen pis.

En gran part, això es deu a l’augment del preu del lloguer i a la crisi econòmica del 2008. Ara, l’opció de compartir pis ja no queda relegada només als estudiants i, de nou, el mercat immobiliari està vivint les conseqüències d’aquesta transformació.

Preus a l’alça

Segons un estudi elaborat per la plataforma Fotocasa, el preu de llogar una habitació a Catalunya en un pis compartit ha augmentat un 25% en els darrers cinc anys. De mitjana es paguen 398 euros per una habitació, considera l’informe Habitatges compartits a Espanya el 2021 de l’empresa de lloguer i compra de pisos per internet.

Així, Catalunya és la regió de tot l’Estat espanyol on aquesta modalitat de vida és més cara. Per darrere queden la Comunitat de Madrid (371 euros) i les Illes Balears (356 euros). La mitjana a tot el territori espanyol és de 350 euros mensuals.

Pel que fa a Catalunya, veiem que les diferències són notables. Aquí, la ciutat més cara on llogar una habitació és Barcelona, en la qual el preu s’enfila fins als 418 euros. A la llista la segueix Badalona (385 euros), l’Hospitalet de Llobregat (335 euros) i Sabadell (331 euros).

La ciutat més cara

Viure a Barcelona compartint pis suposa despeses que en molts casos ronden el 50% del sou. A districtes com Ciutat Vella, les habitacions costen 468 euros al mes, a Sarrià-Sant Gervasi 465, a l’Eixample 436, a Gràcia 414 i a Sant Martí 404.

L’Albert té 29 anys, treballa en una consultoria i viu a Gràcia, però no paga ni de bon tros el preu de mercat. “Visc en un pis de lloguer amb dos amics, un noi i una noia, i paguem 1.025 euros”, explica. Amb el pagament de subministraments, ell paga 350 euros mensuals.

Tot i que reconeix que no cobra malament, creu que pagar un pis sol o amb la seva parella li seria complicat. “M’ho podria permetre? Sí, però no estalviaria i, si tingués un problema, no tindria estalvis i, a més, hauria de limitar la meva vida social”, considera.

“Sí que és veritat que hi ha gangues, perquè tinc un amic que viu sol en un pis que no està malament per 500 euros, però habitualment els pisos valen més que això”, afegeix.

La part bona de llogar

Però no tot són inconvenients. A l’Albert, quan arriba a casa a les nits li ve de gust tenir algú amb qui xerrar. “En qüestions més pràctiques també hi ha avantatges, com per exemple en la neteja del pis, o en altres aspectes, com la vida social… que és fantàstica!”, conclou.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram