Marihuana

El tràfic de marihuana al conjunt de Catalunya ha crescut molt en els darrers temps. Foto: Mossos d’Esquadra

Catalunya s’ha convertit en la capital europea de la marihuana i en el centre neuràlgic del narcotràfic d’aquesta droga. Així ho asseguren els Mossos d’Esquadra i ho demostren les dades sobre tràfic de drogues publicades pel Ministeri de l’Interior i pels estudis i informes internacionals sobre drogues. Una tendència que va en alça des de la pandèmia i que ha portat diverses màfies i grups criminals a enquistar-se al territori, no per casualitat, sinó pel clima, que fa que les plantes creixin en poc temps, per la laxitud legal que hi ha al voltant de la marihuana i per la manca d’oportunitats de feina i la precarietat laboral generalitzada, que els fa més fàcil trobar nous membres i eixamplar les seves xarxes.

“Guanyar diners fàcils”

Així ho corrobora un vallesà que treballa com a camell a la comarca i que ha parlat amb el Línia. Una font que, des de l’anonimat, explica que “el Vallès Oriental és una zona clau per al cultiu i el tràfic de marihuana”. D’una banda, “per la seva proximitat amb Barcelona”, la ciutat europea que va registrar més consum de cànnabis l’any passat, i, de l’altra, perquè “hi ha molts pobles i polígons industrials on poder muntar una plantació sense cridar l’atenció”. Ara bé, en el seu cas aconsegueix la marihuana de diversos narcopisos de l’àrea metropolitana, comenta.

L’entrevistat va entrar al món del tràfic de marihuana a través del que durant molts anys havia estat el seu camell, que es va acabar convertint en amic. “Anava malament de diners, no trobava feina i em va plantejar entrar en aquest món”, recorda. “I la veritat és que és una manera de guanyar diners fàcils”, reconeix, ja que en el seu cas compra uns 400 o 500 euros de marihuana al mes que li permeten embutxacar-se uns 800 o 900 euros a través de la venda a particulars. En concret, a la seva xarxa de contactes i amics que ha anat fent al llarg dels tres anys que fa que es guanya la vida com a camell.

Una droga en alça

Per la seva banda, l’any passat els Mossos d’Esquadra van fer 62 detencions relacionades amb el tràfic de marihuana al Vallès Oriental i van desarticular dues xarxes també relacionades amb el tràfic d’aquesta droga a la comarca, segons les dades que el cos ha donat a aquest diari. De fet, entre els casos més sonats del 2021 destaca el de la banda de narcotràfic de Llinars, de la qual formaven part tres agents de la Policia Local i el seu caporal, que era el cap de la banda. Encara que, a la vegada, va haver-hi casos de petites plantacions desmantellades, com la que la Policia Local de Montornès va trobar el juny de l’any passat en un pis que s’estava cremant, i també de grans cultius, com el desmantellat per la Policia Local de l’Ametlla fa gairebé un any, format per 850 plantes de marihuana en una casa del centre del poble. Cal recordar que el 2020 la xifra de detencions va ser de 153.

Precisament, un veí de Caldes de Montbui que ha parlat amb el Línia i que també ha preferit mantenir-se en l’anonimat va viure durant mesos al costat d’una d’aquestes plantacions. En concret, d’una que es va desmantellar l’any 2019 a Can Maspons després que ell i altres veïns de la zona truquessin en diverses ocasions als Mossos d’Esquadra per queixar-se de fortes olors de marihuana a la urbanització. “Al principi pensava que algun veí fumava porros i ja està, però cada vegada feia més olor, fins que va haver-hi un moment que no podies ni ventilar la casa”, recorda. Encara que en aquest cas, com en la majoria, el factor detonant va ser la detecció, per part dels Mossos, d’una connexió elèctrica fraudulenta i d’un consum molt elevat.

En aquest sentit, Endesa va obrir l’any passat 35 expedients per frau en el consum elèctric vinculat a plantacions de marihuana al Vallès Oriental i va registrar un consum d’energia equivalent al que gasten més de 2.000 llars durant tot un any. Una xifra que s’ha doblat en els darrers quatre anys a la comarca i que demostra que el mercat de la marihuana cada vegada té més pes en l’economia i més impacte en la vida quotidiana dels vallesans.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram