Lleure

En total són 224.000 infants i joves els que participen en 3.552 activitats de lleure a les comarques barcelonines. Foto: Casal dels Infants

Si parlem de coronavirus, podem dir que el curs escolar ha acabat sense incidents notables. La por del setembre de convertir els centres en focus de contagis es va anar esvaint a mesura que passaven els mesos. Lluny queden els primers moments de la pandèmia, quan la USTEC, un dels principals sindicats educatius a Catalunya, criticava durament la Generalitat per voler que els docents tornessin a les aules.

Els protocols que va dissenyar el Govern per als centres educatius, tot i les crítiques, han fet de les escoles i instituts llocs segurs. En gran part, el triomf es deu a l’ús de mascaretes i a la vacunació prioritària dels docents.

Ara s’acaba l’escola i comença el temps del lleure. En la campanya d’enguany tot feia preveure que, amb l’arribada del bon temps i la vacunació massiva –un 53% de la població i un 62% dels majors de 16 anys tenen les dues dosis–, els casals, les colònies o els campus d’esports serien indrets sense alteracions. Malauradament, la nova variant del virus que afecta els joves ha canviat per complet el panorama.

Una activitat massiva

En total són 224.000 infants i joves els que participen en 3.552 activitats de lleure a les comarques barcelonines. D’aquests, 25.399 són monitors o directors. Per comarques, el Barcelonès és el territori amb més persones mobilitzades. En total, 76.500 entre infants, joves i monitoratge. El Vallès Occidental (35.900), el Baix Llobregat (28.600), el Vallès Oriental (19.700) i el Maresme (19.200) el segueixen.

Nou protocol

Amb aquestes xifres, la nova variant del coronavirus podia fer estralls. És per aquest motiu que el Departament de Drets Socials va anunciar el 9 de juliol que portaria a terme un cribratge massiu de personal d’activitats de lleure educatiu amb pernoctació. Dues setmanes després, aquesta mesura s’ha vist insuficient quan algunes colònies han hagut d’anul·lar activitats per brots de Covid-19.

És per això que el Departament, aprofitant que els testos d’antígens ja es poden adquirir a les farmàcies, va començar la darrera setmana un pla per oferir-los de forma gratuïta a professionals, infants i joves que participin en activitats de lleure.

Així mateix, entre els dies 20 i 28 de juliol s’ha prioritzat la vacunació de monitors per garantir el dret al lleure de tots els menors catalans. En una compareixença al ple del Parlament el 21 de juliol, la nova consellera Violant Cervera afirmava que Drets Socials “té l’objectiu de treballar amb totes les entitats perquè tots els infants i joves de Catalunya puguin gaudir del seu dret al lleure de manera segura”.

Han funcionat les mesures?

Eva Ledesma, directora del Casal dels Infants de Badalona, afirma que la nova variant va ser inesperada. Amb tot, reconeix que algunes de les mesures implementades per poder afrontar el curs escolar han estat molt útils per fer front a la cinquena onada pel que fa al lleure.

“El setembre es va crear la figura del gestor Covid, que fa d’enllaç entre el CAP i els serveis d’educació”, explica. El rol d’aquesta persona és gestionar els casos de contagi i mirar de minvar les conseqüències.

“Quan hi ha hagut algun contagi, s’ha aïllat tot el grup 10 dies i, per sort, no hem hagut de viure cap brot”, assenyala Ledesma per afegir que aquestes situacions “fan trontollar tot el dia a dia”. Es refereix al fet que un contagi significa anul·lar autobusos, àpats, canviar activitats… “És un nivell molt alt de gestions que pot treure’t dues hores de feina”, detalla.

En relació amb les noves mesures del Departament de Drets Socials, la directora del Casal dels Infants explica que, en tractar-se d’una acció voluntària, “no es pot estar segur que tothom es faci els testos d’antígens abans de venir”, encara que ells són, diu, “força insistents”. Malgrat això, a parer seu la mesura és adequada.

D’altra banda, i pel que fa a la vacunació prioritària, Ledesma té els seus dubtes. Tot i que ho veu positiu i recalca que ella no és experta en pandèmies, considera que va tard. “Quan rebran la segona dosis alguns monitors que es vacunin ara? Segurament molts ja no estaran treballant”, apunta. “Potser caldria haver-ho fet molt abans”, sentencia.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram